Müfessirde bulunması gereken nitelikler

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Müfessirde bulunması gereken özellikler nelerdir kısaca?

İslam âlimleri, Kur'ân’ı tefsir edecek kişinin bazı Özelliklere sahip olması gerektiğini şart koşmuşlardır. Bu özelliklerden bazıları şunlardır;

1) Arap dilini çok İyi bilmelidir. Çünkü Kur'ân, Arapça olarak inmiş ve Arapların dili kullandıkları üsluplara riayet etmiştir.

2) Nüzûl sebeplerini bilmelidir Nüzul sebeplerini bilmek, anlamayı

kolaylaştırdığı gibi, bazı durumlarda tercih edilecek mânâyı yakalayabilme hususunda da yönlendirici bir öneme sahiptir.

3) Hz. Peygamber'in sünnetini iyi bilmelidir. Zira sünnet, Kur'ân'ın açıklayıcısıdır. Rasûlullah'ın fiil ve davranışları, Kur'ân'ın, pratik hayata aktarılmış şekildir.

4) Kur'ân'a külli bir bakış açısıyla bakabilmelidir. Zirâ Kur'ân, zaman zaman ve hatta çoğunlukla kendi kendini tefsîr etmektedir. Dolayısıyla Kur'ân'ın tamamından haberi olmayan ve sadece ele aldığı âyete bakarak açıklama yapan kişi yapmakta olduğu işi eksik ve hatta yanlış yapmış olur.

5) İçinde yaşadığı toplumu, toplumun sosyal meselelerini bilmelidir. Kur'ân'ı

tefsîr etmekten maksat, topluma yol göstermek olduğuna göre, toplumun problemlerini bilmeyen bir kimsenin topluma yol göstermesi mümkün değildir.

6) Keskin bir zekâ ve kuvvetli bir muhâkeme gücüne sahip olmalıdır. Ancak böyle bir özelliğe sahip olan bir ilim adamı insanlara faydalı olabilir.

7) Müfessirin, dinî ilimlerin yanı sıra sosyoloji, psikoloji, târih gibi ilimleri de bilmesi gerekir. Zirâ tefsîr yaparken, zaman zaman bu bilgilere muhtaç Olacaktır.

8) Müfessirin tefsîr yaparken şahsî bir maksadı, maddî bir beklentisi p olmamalıdır. Yorumlarını dünyevî birtakım çıkarlar doğrultusunda yapmamalıdır. Kur'ân'ın tefsîrini yapmada esas amaç "Allah rızası" olmalıdır.

Kaynak: Mehmet ÜMİTLİ DBHT kitabından.
 
Üst