Mısırlı hafız ve kıraat âlimi Mahmud Halil Husari

fersah

Yeni Üye
Üye
Mısır dünyasının meşhur hafız ve kari’lerinden biri de daha çok “Husari” olarak tanınan Mahmud Halil Husari’dir. Ancak o, sadece hafız ve kari’liğiyle değil Kur’ân ilimlerinde temayüzüyle de ön plana çıkmış ve hassaten kıraat ilmindeki çalışmalarıyla haklı şöhreti yakalamış âlim bir zattır.

Mustafa İsmail, Minşavi ve Abdussamed gibi ünlü hafız ve karilerin çağdaşı olan Husari birçok açıdan tilavet dünyasını etkilemiştir.

Bu çalışmamızda ünlü okuyucunun hayatını ele almakla birlikte, İslam alemine büyük bir hatıra mahiyetinde doldurmuş olduğu değişik kıraatler üzere hatim setleri üzerinde de duracağız. Zira bu kıraatler, bugün İslam aleminde en fazla okunan Asım ve Nafi’ kıraatleridir. Dolayısıyla hem bu kıraatler ve özelliklerine hem de Husari’nin bu anlamdaki hizmetlerine temas edeceğiz.

Meşhur Tanta şehri ve Husari’nin dünyaya gelişi

Mısır, birçok bölgesiyle Kur’an ilimlerine, özellikle de Kur’an’ın kıraat ve tilavetine hizmet etmiş bir coğrafyadır. Başta Kahire olmak üzere, ülkenin birçok noktasında bu ilmin sanat ve zerafetini görmek mümkündür. Zira Tanta bu beldelerden biridir. Şeyh Halil Husari (1917-1980), M. Bedri Hüseyin ve günümüzün meşhur kurralarından Abdulvahhab Tantavi gibi Kur’an’i şahsiyetler bu şehrin eseridir. Bu şehir aynı zamanda bünyesinden bir tilavet ekolü çıkarmıştır. Haliyle adına “Tanta Ekolü” denilen bu tarz, kendine has vurguları olan bir ekoldür. Şunu rahatlıkla ifade edebiliriz ki, hemen her kari’de bu ekolün izlenimlerini yakalamak mümkündür. Özellikle ayet sonlarında bariz hissedilen iniş ve çıkışları vardır. Bu yönüyle tilaveti süsleyen bir karaktere sahiptir.

Nurullah Dağ (Yeni Asya)
 
Üst