Kuranı Kerimde Nefs Kelimesi Geçen 30 Ayet

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Bulunan ayetler eklenmiştir.Daha fazlası kuranı kerimde olabilir.

EUZÜ BİLLAHİ MİNEŞ ŞEYTANİRRACİYM
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM


054.Bakara 54. Musa kavmine: “Ey kavmim! Buzağıya tapmakla Nefsinize zulmetmiş oldunuz. Hemen yaratanınıza tevbe edip nefislerinizi öldürünüz. Bu, yaratıcınızın katında sizin için daha hayırlıdır.” demişti. Allah da tevbenizi kabul etmişti. Çünkü O, tevbeleri çok kabul edendir, çok merhametlidir.

087.Bakara 87. Andolsun ki biz Musa’ya Kitab’ı (Tevrat’ı) verdik. Ondan sonra da birbiri ardınca peygamberler gönderdik. Meryem oğlu İsâ’ya da mucizeler verdik ve biz onu kudsî ruhla destekledik. Size bir peygamber canınızın istemediği, Nefsinizin hoşlanmadığı bir şey getirdikçe, ona karşı büyüklük tasladınız. Size gelen peygamberlerden bir kısmını yalanladınız, bir kısmını da öldürdünüz.

0130.Bakara 130. Nefsini aşağılık yapan (beyinsiz) kimseden başkası İbrahim’in dininden yüz çevirmez. Andolsun ki biz onu dünyada beğenip seçmiştik. Ahirette de o sâlihlerdendir.

0207.Bakara 207. İnsanlardan öyleleri var ki Allah’ın hoşnutluğunu dileyerek Nefsini satar. Allah ise kullarına karşı çok merhametlidir.

0231.Bakara 231. Kadınları boşadığınız zaman, iddetlerini bitirince, artık onları ya iyilikle tutun veya iyilikle salıverin. Haklarına tecavüz edip, zarar vermek maksadıyla onları tutmayın. Kim bunu yaparsa Nefsine zulmetmiş olur. Allah’ın âyetlerini eğlence edinmeyin. Allah’ın üzerinizdeki nimetini ve size öğüt vermek için indirdiği Kitab’ı ve ondaki hikmeti düşünün. Allah’tan korkun ve bilin ki Allah her şeyi bilendir.

039.Ali İmran 39. Zekeriyâ mâbedde durmuş namaz kılarken melekler ona seslendiler: “Haberin olsun, Allah sana Yahya adlı bir çocuk müjdeliyor. O, Allah’tan gelen bir Kelime’yi (İsâ’yı) tasdik edici, efendi, Nefsine hâkim ve sâlihlerden bir peygamber olacak.”

079.Nisa 79. Sana gelen her iyilik Allah’tandır, bütün kötülükler de kendi Nefsindendir. Seni insanlara peygamber olarak gönderdik. Şâhit olarak Allah yeter!

0110.Nisa 110. Kim bir kötülük yapar veya Nefsine zulmeder de sonra Allah’tan mağfiret dilerse, Allah’ı çok bağışlayıcı ve merhamet sahibi olarak bulur.

030.Maide 30. Nihayet Nefsi onu kardeşini öldürmeye itti ve onu öldürdü. Bu yüzden de kaybedenlerden oldu.

048.Enam 48. Biz peygamberleri ancak müjdeciler ve korkutucular olarak göndeririz. Kim inanır Nefsini ıslah ederse, onlara hiçbir korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır.

054.Yunus 54. Nefsine zulmeden herkes, yeryüzünde ne varsa kendisinin olsaydı, onu fedâ etmek isterdi. Azabı gördükleri zaman da pişmanlıklarını gizlemeye çalışırlar. Aralarında adaletle hükmolunur ve onlara zulmedilmez.

023.Yusuf 23. Evinde bulunduğu kadın, onun Nefsinden murad almak istedi. Kapıları sıkı sıkı kapadı ve: “Gelsene!” dedi. O da: “Allah’a sığınırım! Zira (kocanız) benim efendimdir, bana iyi baktı. Zâlimler şüphesiz ki iflâh olmazlar.” dedi.

030.Yusuf 30. Şehirde bazı kadınlar dediler ki: “Vezirin karısı, delikanlının Nefsinden murad almak, onu kendisine râm etmek istiyormuş. Yusuf’un sevgisi Züleyha’nın kalbini zar gibi kaplamış. Biz onu gerçekten apaçık bir sapıklık içinde görüyoruz.”

051.Yusuf 51. (Kral kadınlara) dedi ki: “Yusuf’un Nefsinden murad almak istediğiniz zaman durumunuz neydi?” Onlar da: “Hâşâ! Allah için, biz ondan hiçbir kötülük görmedik.” dediler. Aziz’in karısı da dedi ki: “İşte şimdi gerçek ortaya çıktı. Ben onun Nefsinden murad almak istemiştim. Doğrusu o sâdıklardandır.”

053.Yusuf 53. “Ben Nefsimi temize çıkarmıyorum. Rabbimin merhameti olmadıkça nefis olanca şiddetiyle kötülüğü emreder. Şüphesiz ki Rabbim bağışlayandır, merhamet edendir.”

096.Tâ-Hâ 96. (Sâmirî) dedi ki: “Onların görmedikleri bir şey gördüm ve onu sana gelen ilâhi elçinin bastığı yerden bir avuç avuçladım. Bunu (ziynet eşyasının eritildiği potaya) attım. Nefsim bana bunu hoş gösterdi.”

044.Neml 44. Ona: “Köşke gir!” denildi. Köşkü görünce zeminini derin bir su sandı ve eteğini çekti. (Süleyman): “Bu billurdan yapılmış, şeffaf bir zemindir.” dedi.(Belkıs) dedi ki: “Ey Rabbim! Gerçekten ben Nefsime zulmettim. Süleyman’la beraber onun maiyetinde âlemlerin Rabbi olan Allah’a teslim oldum.”

016.Kasas 16. “Rabbim! Ben Nefsime zulmettim, beni bağışla!” dedi. Allah da onu bağışladı. Çünkü O çok bağışlayan, çok merhamet edendir.

06.Ankebut 6. Kim cihad ederse kendi öz Nefsi için cihad etmiş olur. Şüphesiz ki Allah bütün âlemlerden müstağnidir.

08.Fâtır 8. Kötülükleri kendisine güzel gösterilip de onu güzel gören kimse (kötülüğü hiç istemeyen kimseye benzer) mi? Şüphesiz ki Allah dilediğini saptırır, dilediğini de hidayete erdirir. O halde Nefsin onlar hakkında bir takım üzüntülere dalarak yıpranmasın. Çünkü Allah onların yaptıklarını çok iyi bilendir.

032.Fâtır 32. Sonra biz o Kitab'ı kullarımızdan beğenip seçtiklerimize miras bıraktık. Onlardan kimi Nefsine zulmedendir. Kimi mutedildir (Orta yoldadır). Onlardan bir kısmı da Allah'ın izniyle hayır yarışlarında öncü olanlardır. İşte bu, büyük bir fazl-u keremin tâ kendisidir.

023.Câsiye 23. Nefsinin hevâ ve hevesini kendine ilâh edinen, Allah'ın da dalâleti hak ettiğini bilerek saptırdığı; kulağını ve kalbini mühürlediği ve gözüne perde çektiği kimseyi gördün mü? Onu Allah'tan başka kim doğru yola eriştirebilir? Hâlâ ibret almayacak mısınız?

016.Kaf 16. Andolsun ki insanı biz yarattık ve Nefsinin ona ne vesveseler verdiğini de biliriz. Biz ona şah damarından daha yakınız.

09.Haşr 9. Muhacirlerden evvel Medine'yi yurt ve iman evi edinmiş olan Ensar, kendilerine hicret edip gelenleri severler. Onlara verilen şeylerden dolayı içlerinde bir kaygı hissetmezler. Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile, muhacir kardeşlerini tercih ederler. Kim Nefsinin mala olan hırs ve cimriliğinden korunursa, işte onlar saâdete erenlerdir.

016Tegabun 16. Gücünüzün yettiği kadar Allah'tan korkun. Dinleyin, itaat edin, kendi iyiliğinize olarak mallarınızdan infak edin. Kim Nefsinin mala olan hırs ve cimriliğinden korunursa, işte onlar kurtuluşa erenlerdir.

02.Kıyame 2. Kendisini alabildiğine kınayan Nefse andolsun!

040.Naziat 40. Rabbinin huzurunda durmaktan korkan ve Nefsini hevâ ve hevesten alıkoyan kimseye gelince,

027.Fecr 27. Ey mutmaine olan (huzura eren) Nefs!

07Şems 7. Her bir Nefse ve onu düzenleyene.

09Şems 9. Nefsini tertemiz yapıp arındıran felâh bulmuş, kurtulmuştur.
 
Son düzenleme:
Üst