Kur’an Tilavetinde Hata

FERASETLİ

KF Ailesinden
Özel Üye
[size=12pt] Soru: Ben ilkokul bitirmiş bir gencim. Ve Kur’an okumaya çok meraklıyım. Bazen camilerde yüksek sesle Kur’an okuyorum. Bir defasında mescidde bir adam vardı, yanlış okuduğum bazı yerleri düzeltti. Okumamı tamamlayınca kendisine teşekkür ettim. Tek başıma okuduğum zaman yapacağım hatalardan korkuyorum. Hataya düşme korkusu beni iyice sardı. Şimdi ben hatalı olarak okumaya devam edeyim mi, yoksa okumayı bırakayım mı? Kararsızlık içindeyim. Bana doğru yolu gösterir misiniz?

Cevap: İlkokulu bitiren genç kardeşim. Kur’an-ı Kerim’i okurken hata yapan yalnız sen değilsin. Gençlerimizin birçoğu, hatta orta, lise vesair okulları bitirenler bile Kur’an’ı okurken bazı hataların içine düşebilirler. Çünkü sizin gibiler, Kur’anı size ta’lim edecek bir hoca, bir muallim bulamadınız. Ben kesinlikle söyleyebilirim ki öğrencilerin pek çoğu bu durumdadır. Size Kur’an-ı Kerim’i doğru olarak öğretecek ve ta’lim edecek birini bulamadığınıza göre bu şekilde okumak zaruret halinde caizdir. İçinizde Kur’an’ı okumayı yaygın hale getirmek için okumaya devam etmelisiniz. Bu konuda size güçlük yoktur. Bazı haber (hadis)lerde varid olmuştur ki “Arapçayı iyi bilmeyen ve harfleri güzel telaffuz edemeyen kimse Kur’an-ı Kerim’i düzgün okuyamazsa melek onu indirildiği gibi yazar.”(1)

İmam Evzai (Rahimehullah)’dan naklediliyor ki: Bir yolculukta kendilerine bir adam arkadaş olmuş. İmam diyor ki: Benim bilmediğim bir hadisi Rasulüllaha raf’ederek bize rivayet etti ALLAH Resulü (SallALLAHü Aleyhi Vesellem) “Kul Kur’an-ı tahrif ederek (harflerin yerlerini değiştirerek) veya hata yaparak okursa melek onu indirildiği gibi yazar” buyurmuştur.

İşte buna binaen sen, sana Kur’an-ı öğretecek ve kıraati talim edecek kimse bulamazsan (bil ki) ALLAH bir kimseye ancak gücü yettiği kadarını teklif eder. İmkân varken caiz olmayan şey çaresizlik halinde caiz olur. Kur’an-ı iyi okuyandan talim etmek daha güzeldir.(2) ALLAH Teala Hz.lerinden şerefli kitabı Kur’an-ı hıfzetmediği bize nasip buyurmasını dileriz.

Dipnotlar
(1)Menavi’de İbni Abbas (R.Anhüma) dan gelen rivayet şöyledir:“Kur’an-ı okuyan okumasında hata eder, yahut (uzun okunacak olanı kısa, kısa okunacak olanı uzatarak) Lahn yaparsa, yahut okuyan Arapçayı iyi bilmez ve harfleri güzel telaffuz edemezse melek onu indirildiği gibi yazar.” Menavi 1/416, Hadis No:792 (mütercim)

(2)Bu bilgiler İbni Kesir (R.A) Hz.lerinin tefsirinin eki olan Fezailü’l-Kur’an’dan kısaltılarak alınmıştır.
__________________
[/size]
 
Üst