İslam dininin çevre temizliğine verdiği önem ile ilgili ayet

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
İslam dininin temizliğe verdiği önemi anlatan ayetler

İslam dini temizliğe çok önem vermiş ve Allah'ın elçisi peygamber efendimiz de sözlerinde bir çok kez bizleri temizliğin önemi konusunda uyarmıştır. Ayrıca yüce Allah gönderdiği ayetlerinde de bizlere temizlik ile ilgili emirlerde bulunmuştur. Kuran'da temizlik hakkında geçen ayetler aşağıdaki gibidir:

"Şüphesiz ki Allah,çokça tevbe edenleri ve iyice temizlenenleri sever."Bakara Suresi 222

O zaman sizi, tarafından bir emniyet olmak üzere hafif bir uykuya bürüyordu ve üzerinize gökten bir su indiriyordu ki, bununla sizi temizlesin, sizden şeytanın pisliğini (vesvesesini) gidersin, kalblerinizi pekiştirsin (kendine bağlasın) ve bununla ayakları(nızı) sâbit kılsın! (Enfal 11)

"Şübhe yok ki, Allah, tevbe edenleri de, (maddi - mânevi kirlerden) temizlenenleri de sever." (el-Bakare, 222).

Ey iman edenler namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın) Eğer cünüpseniz temizlenin (gusül edin); eğer hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayak yolundan (hacet yerinden) gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız da su bulamamışsanız bu durumda temiz bir toprakla teyemmüm edin (hafifçe) yüzlerinize ve ellerinize ondan sürün Allah size güçlük çıkarmak istemez ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimeti tamamlamak ister Umulur ki şükredersiniz (Maide suresi-6 )

"(Bu abdest ve teyemmüm emriyle) Allah sizin için güçlük dilemez, fakat sizi tertemiz etmek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister. Tâ ki şükredesiniz." (el-Mâide, 6).

"Allah, üzerinize gökten yağmur indiriyor; onunla sizi pisliklerden temizlesin, diye." (el-Enfâl, 11).

"Elbiseni temizle." (74/4)

Ayet: "Hani kendisinden bir güvenlik olarak sizi bir uyuklama bürüyordu. Sizi kendisiyle tertemiz kılmak sizden şeytanın pisliklerini gidermek kalblerinizin üstünde (güven ve kararlılık duygusunu) pekiştirmek ve bununla ayaklarınızı (arz üzerinde) sağlamlaştırmak için size gökten su indiriyordu. "(8/11)
 

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
"Şübhe yok ki, Allah, tevbe edenleri de, (maddi - mânevi kirlerden) temizlenenleri de sever."

el-Bakare, 222
 
Üst