Hz. Bediüzzamanın Şahsi Eşyaları

Nurun Ala Nur

Düzenleyici
Moderator
Hz. Bediüzzamanın Şahsi Eşyaları

161_1.jpg



1. Adı: Yüz Yamalı Cübbe:
Özelliği: Keten’den.
Üstadın Kastamonu’da giydiği ve 2. Mektubda “ yüz yamalı libas giymek, bana daha hoş geliyor.” dediğine misal. Bu cüppe, Bekir Berk Ağabey tutuklandığında evinden alınıp mahkemeye götürülür. Onu mahkemeden Mustafa Birlik Ağabey bekçiler vasıtasıyla alır. Bilahare Bayram Yüksel Ağabeye verir. Bayram yüksel ağabey tarafından Üstad’ın evine vakfedilmiştir.

altin.png


2. Adı: Kerametli Reşat Altını
Özelliği: Hz. Üstad Eskişehir hapishanesine giderken Isparta hapishanesindeki bir gardiyana parasını emanet edip arkadan, gelen talebelerimle gönderirsin der. Gardiyan da üstadı nasıl olsa asacaklar, diye parayı harcar. Hz Üstad Eskişehir hapishanesinde parasız kalır kendisine para lazım olur elini cebine atar, 3 tane altın para çıkar. Kerameti buradan geliyor. Bu Altını, Rüştü ÇAKIN ağabey Av. Bekir BERK’e vermiş, o da vefat etmeden evvel hastaneye ziyaretine gelen Bayram YÜKSEL Ağabeye teslim etmiştir. Bayram YÜKSEL Ağabey tarafından muhafaza edilip, Üstad’ın evine vakfedilmiştir.

fener.png


3. Adı: El Feneri:
Özelliği: National Marka Natsushıta Model, Plastik! İmal. 2 Büyük Pil İle Çalışıyor.
Bayram YÜKSEL Ağabeyin Kore savaşında kullandığı el feneri. Bayram YÜKSEL Ağabey Kore Dönüşünde onu Üstad hazretlerine hediye eder. Bayram YÜKSEL Ağabey tarafından muhafaza edilip, Üstad’ın evine vakfedilmiştir.

saat.png


4. Adı: Köstekli Cep Saati:
Özelliği: Pirinç’ten. Çapı: 5cm.
Üstad ve Hüsrev Ağabey saatlerini birbirlerine hediye ederler. Hüsrev Ağabey saatçi İslamköylü Hasan ERGÜNAL ağabey’e tamir etmesi için verir. O da saatin mekanik kısmını - tamiri mümkün olmadığı için- yenileyerek iade eder. Bilahare bu saatin mekanik kısmını orijinal bir kaba takarak birleştirir Üstad’ın evine vakfeder.

pusula.png


5. Adı: Pusula:
Özelliği: Zincir Boyu: 24cm. Çapı: 4cm
Üstadın kırlarda kıbleyi tayin etmek için kullandığı pusula.

rahle.png


6. Adı: Rahle:
Özelliği: Çam Kerestesinden Mamül, Kavak Tahtası İle Tamir Edilmiş. Eni: 34cm. Boyu: 36cm. Yük: 30
Şamlı Hafız Tevfik Ağabeyin Barla’da risaleleri ilk defa yazarken ve çoğaltırken kullandığı rahle. Üstadın müezzini Şem’i GÜNEŞ’in torunu Adil TETİK’den, Hayati MANSUROĞLU Ağabey’e geçmiş ve onun tarafından Üstad’ın evine vakfedilmiştir.

ibrik.png


7. Adı: İbrik:
Özelliği: Teneke Den Yapılmış. Tabanı Dikdörtgen 15x12 Cm, Boyu 32 Cm, Kapaklı
Üstadın Barla’da iken kullandığı ibrik. Çilingir Ali SAVRAN Ağabey tarafından yapılmış. Üstad hazretlerinden tekrar Çilingir Ali SAVRAN’a, ondan Ali KAYACAN’a, ondan da Hayati MANSUROĞLU’na intikal etmiş. Hayati MANSUROĞLU tarafından Üstad’ın evine vakfedilmiştir.

ibrik_2.png


8. Adı: Kapaksız İbrik:
Özelliği: Kapaksız Tenekeden Yapılmış, 11 Cm Çapında, Boyu: 25 Cm
Bayram YÜKSEL Ağabey tarafından muhafaza edilip. Üstad’ın evine vakfedilmişti


alıntı
 
Üst