Hergün Bir Hadis-i Şerif Yazalım...

  • Konuyu başlatan Ze'Mahşer
  • Başlangıç tarihi

YİĞİDO

Üye
Kademeli
[h=2]Oruçlu Cehennemden uzaktır[/h] Ebu Hüreyre Radiyallâhu Anhın rivayetine göre Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:
“Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah o bir güne karşılık o insanın yüzünü Cehennemden yetmiş yıl uzak tutar.”
{Nesâi, Sıyam: 44}
Ebu Hüreyre Radiyallâhu Anhtan, Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemin şöyle buyurduğu rivayet edildi:
Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah yarattıklarına rahmet nazarıyla bakar.
Hangi kula Allah rahmet nazarıyla bakarsa, ona ebedî olarak azap etmez.
Ramazan’ın her gününde Cehenneme gitmeyi hak eden bir milyon kişiyi Allah Cehennemden kurtarır.
Ramazan’ın yirmi yedinci gecesi olunca melekler dalgalanır ve Cebbar olan Allah Teâlâ hiçbir kimsenin anlatamayacağı şekilde nuru ile tecelli eder ve ertesi gün bayram yapacak olan meleklere şöyle seslenir:
“Ey melekler topluluğu! İşini tam yapan işçinin ücreti nedir?”
Melekler:
“Ücreti tam verilir” derler.
Bunun üzerine Allah Teâlâ:
“Sizi şahit tutuyorum ki, onların hepsini bağışladım” buyurur
.
{et-Tergîb ve’t-Terhîb, 2:434}
Ebu’d-Derda Radiyallâhu Anhın rivayetine göre Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:
“Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Kıyamet Günü Cenab-ı Hak, onunla Cehennem arasında yerle gök arası genişliğinde bir hendek yaratır.”
{et-Tergib ve’t-Terhib, 2:86}
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
İyi ve kötü arkadaşın misali şöyledir...
28 Ağustos 2011 / 03:30
Günün Hadis-i Şerifi...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav) buyurdular ki:
"İyi arkadaşla kötü arkadaşın misali, misk taşıyanla körük çeken insanlar gibidir. Misk sahibi ya sana kokusundan verir veya sen ondan satın alırsın. Körük çekene gelince ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alırsın."
HadisNo:3332-Buhari
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli


Ayet-i Kerime
Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.
{Hucurat Suresi 49:6}

Hadis-i Şerif
Enes (r.a.) rivayet ediyor: Ramazan ve Kurban bayramlarını Lâ ilahe îlllallah'lar ile Allâhü ekber'lerle, Elhamdülillah'larla Sübhanallah'larla süsleyiniz.

(Camiüssağir: 4579)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Resulullah bayram namazına böyle giderdi
30 Ağustos 2011 / 04:30
Günün Hadis-i Şerifi...

Bismillahirrahmanirrahim
Enes ibni Mâlik Radiyallâhu Anhın anlattığına göre;
Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem, Ramazan Bayramı günü bir kaç tane hurma yemeden bayram namazına çıkmazdı.
(Buhari, İydeyn: 4)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Bir bayram sabahı camiden evine dönmektedir. Sokakta bayramlıklarını giyinmiş, oynayan çocuklar görür. Fakat bir tanesinin durumu dikkatini çeker. Kenarda oturmuş, kirli ve eski elbiseler içinde diğerlerini seyretmektedir. Hz. Muhammed (asv) yanına yaklaşır... "Oğlum, sen niçin arkadaşlarına katılmıyorsun?" der. Çocuk hüzünlü, cevap verir... "Ey Allah'ın Elçisi! Ben yetimim..." Hz. Muhammed (asv) için bu kadarı yeterlidir... Çocuğu elinden tutar, evine götürür. Orada yetim yıkanır, yeni elbiseler giydirilir, yedirilir, cebine para konur, sevindirilir... Sonra Hz. Muhammed (asv) onun yüzünü avuçları içine alarak, "Benim baban, Ayşe'nin annen, Hasan'la Hüseyin'in de kardeşlerin olmasını ister misin?" "Evet, ey Allah'ın Elçisi evet"... Sevinç içinde ok gibi fırlayan çocuk, diğerlerinin arasına karışmıştır. Bu hızlı değişimi merak eden arkadaşları sorar: "Ne oldu sana böyle?.." Yetim cevaplandırır: "Allah'ın Elçisi babam, Ayşe annem, Hasan'la Hüseyin de kardeşlerim oldu..." {Gerçeğe Doğru, c.I, VII/34}
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Resulullaha göre insanların en halis abidi 01 Eylül 2011 / 05:00 Günün Hadis-i Şerifi... Bismillahirrahmanirrahim Resulullah (sav) buyurdular ki: "Hz. Davud (as)'un duaları arasında şu da vardır: "Allahım! Senden sevgini ve seni sevenlerin sevgisini ve senin sevgine beni ulaştıracak ameli taleb ediyorum. Allah'ım! Senin sevgini nefsimden, ailemden, malımdan, soğuk sudan daha sevgili kıl." Ebu'd-Derda der ki: "Resulullah (sav) Hz. Davud'u zikredince, onu "insanların en abidi (yani çok ve en ihlaslı ibadet yapanı) olarak tavsif ederdi." 1855
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Kim alim geçinmek için ilim öğrenirse...
02 Eylül 2011 / 05:30
Günün Hadis-i Şerifi...

Bismillahirrahmanirrahim
Resulullah (sav)'ın şöyle söylediğini işittim:
"Kim alim geçinmek, sefihlerle münazara yapmak ve halkın dikkatlerini kendine çekmek gibi maksadlarla ilim öğrenirse Allah o kimseyi cehenneme atar."
1991
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Ebu Musa (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) ashabından birini, herhangi bir iş için gönderince şu tenbihte bulunurdu:

-Müjdeleyin, nefret ettirmeyin; kolaylaştırın zorlaştırmayın.-


(Müslim, Cihad)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Kötülükten memnun olan ve olmayanlar
03 Eylül 2011 / 04:30
Günün Hadis-i Şerifi...

Bismillahirrahmanirrahim
Urs İbnu Amire el-Kindi (ra) anlatıyor:
Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki:
“Yeryüzünde bir kötülük işlendiği vakit, ona şahit olan bunu takbih ederse (kötü olduğunun teyid ederse), o kötülüğü görmemiş gibi zararından kurtulur. O kötülüğe şahit olmadığı halde, işittiği zaman memnun kalan kimse, sanki şahit olmuş gibi manen zarar görür.”
(Ebu Davud, Melahim 17)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Sadaka veremeyen ne yapsın ya Resulullah 04 Eylül 2011 / 04:35 Günün Hadis-i Şerifi... Bismillahirrahmanirrahim Ebu Musa (ra) anlatıyor: Resulullah (sav): “Her Müslümanın sadaka vermesi gerekir” buyurdu. Kendisine: “Ya bulamayan olursa?” diye soruldu. “Eliyle çalışır, hem şahsı için harcar, hem de tasadduk eder” cevabını verdi. “Ya çalışacak gücü yoksa?” diye soruldu. “Bu durumda, sıkışmış bir ihtiyaç sahibine yardım eder” dedi. “Buna da gücü yetmezse?” dendi. “Ma'rufu ve hayrı emreder” dedi. “Bunu da yapamazsa?” diye tekrar sorulunca: “Kendini başkasına kötülük yapmaktan alıkor. Zira bu da bir sadakadır” buyurdu. (Buhari, Zekat 30)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Süheyb İbnu Sinan (ra) anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdular:

-Mü'min kişinin durumu ne kadar şaşırtıcıdır! Zira her işi onun için bir hayırdır. Bu durum, sadece mü'mine hastır, başkasına değil. Ona memnun olacağı bir şey gelse şükreder, bu ise hayırdır; bir zarar gelse sabreder, bu da hayırdır.-


(Müslim, Zühd 64)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Bir adam kavminin zulmüne yardım ediyorsa
05 Eylül 2011 / 04:30
Günün Hadis-i Şerifi...

Bismillahirrahmanirrahim
Vasîle bin el-Eskâ (r.a.) anlatıyor:
"Ben, 'Yâ RasûlALLAH ! Adamın kendi kavmine bir zulüm üzerine yardım etmesi asabiyetten (ırkçılıktan) mıdır?' diye sordum.
Hz. Peygamber (s.a.s.): "Evet" buyurdu."
(İbn Mâce, Fiten 7, hadis no: 3949; Ebû Dâvud, Edeb 121, hadis no: 5119; Ahmed bin Hanbel, 4/107, 160)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Ebu Said (ra) anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki:
-Zalim sultanın yanında gerçeği söylemek en büyük cihaddır.- (Ebu Davud, Melahim 17)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Kıyameti görmek isteyen şu sureleri okusun
06 Eylül 2011 / 04:30
Günün Hadis-i Şerifi...

Bismillahirrahmanirrahim
İbnu Abbas (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki:
“Kıyameti gözüyle görür gibi olmaktan hoşlanan kimse (şu sureleri okusun): “İzâ'ş-şemsü Küvviret”, “İzâ's-Semâ'u'n- feterat”, “İzâ's- Semâu'n-Şakkat.”
(Tirmizi, Tefsir, Tekvir)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Hz. Enes (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdular ki: -İnsanoğlunun her biri hatakârdır. Ancak hatakârların en hayırlısı tövbekâr olanlardır.- {Tirmizi, Kıyamet 50}
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
İnsanın iç boşluğunu ancak toprak doldurur 07 Eylül 2011 / 04:33 Günün Hadis-i Şerifi... Bismillahirrahmanirrahim Hz. Enes (ra) anlatıyor: Resulullah (sav) buyurdu ki: “Âdemoğlu için iki vadi dolusu mal olsaydı, mutlaka bir üçüncüyü isterdi. Âdemoğlunun iç boşluğunu ancak toprak doldurur, Allah tövbe edenleri affeder.” (Buhari, Rikâk 10)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Urs İbnu Amire el-Kindi (ra) anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki:
-Yeryüzünde bir kötülük işlendiği vakit, ona şahit olan bunu takbih ederse (kötü olduğunun teyid ederse), o kötülüğü görmemiş gibi zararından kurtulur. O kötülüğe şahit olmadığı halde, işittiği zaman memnun kalan kimse, sanki şahit olmuş gibi manen zarar görür.- (Ebu Davud, Melahim 17)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol
08 Eylül 2011 / 04:33
Günün Hadis-i Şerifi...

Bismillahirrahmanirrahim
İbnu Ömer (ra) anlatıyor:
Rasulullah (sav) omuzumdan tuttu ve:
“Sen dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol.” buyurdu.

İbnu Ömer (ra) Hazretleri şöyle diyordu:
“Akşama erdin mi, sabahı bekleme, sabaha erdin mi akşamı bekleme. Sağlıklı olduğun sırada hastalık hali için hazırlık yap. Hayatta iken ölüm için hazırlık yap.”

(Buhari, Rikak 2)
 

YİĞİDO

Üye
Kademeli
Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdular: -Her şeyin bir şerefesi vardır. Kur'an-ı Kerim'in şerefesi de Bakara suresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur'an ayetlerinin efendisidir: Ayetü'l-Kürsî.- (Tirmizi, Sevâbu'l-Kur'an 2)
 
Üst