Evrendeki düzen ile ilgili ayetler nelerdir?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Allah bütün evreni bir düzen içinde yaratmıştır

Kur'an'da insan ilişkilerini kötüye götüren büyüklenmek, başkalarını küçük görmek, alay etmek gibi davranışlar kesinlikle yasaklanır. İnsanlarla ilişkilerimizde dürüst, iyi niyetli, ölçülü ve hoşgörülü olmamız öğütlenir. Başkalarının inancına, düşüncesine, hak ve özgürlüklerine saygılı olmamız gerektiği belirtilir.

Kur'an'ın üzerinde durduğu konulardan birisi de Allah - evren ilişkisidir. O, bu konuda çeşitli bilgiler vererek insanlara yol gösterir. Öncelikle Kur'an'da , " O, gökleri ve yeri örnekleri yokken yaratandır... Her şeyi o yarattı..." ( En'am suresi, 101. ayet.) buyurarak evrenin yaratıcısının Yüce Allah olduğu vurgulanır. Buna göre Güneş'i, Ay'ı, gökyüzünü ve yeryüzünü, dağları, denizleri bütün canlı ve cansız varlıkları Allah yaratmıştır. Nitekim bu konuyla ilgili Kur'an'da şöyle buyurulur : " Güneş'i Ay'ı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah'tır..." (A'raf suresi, 54. ayet.)

" O, yeri yayıp döşeyen, orada dağlar, nehirler meydana getiren, orada her türlü meyveden (erkekli - dişili) iki eş yaratandır... " ( Ra'd suresi, 3. ayet.)

Yüce Allah evrendeki her şeyi yerli yerinde ve bir ölçü içinde yaratmıştır. Güneş, Ay, yıldızlar, Dünya ve bütün gezegenler birbirine çarpmadan, kendi yörüngelerinde bir düzen içinde hareket ederler. Gece ile gündüz düzenli olarak birbirlerini izler. Kur'an'da Allah'ın evreni bir düzen içinde yarattığı şöyle belirtilir : " Göğü yükseltti ve ölçüyü koydu. " ( Rahman suresi, 7. ayet.)

Kur'an-ı Kerim evreni Allah'ın yarattığını ve evrenin tek sahibinin O olduğunu bildirir, insanın evren ile olan ilişkisinde bunu sürekli göz önünde bulundurmasını vurgular.Öncelikle Kur'an, insanın, evrendeki mükemmel düzen ve işleyiş üzerinde düşünmesini ister. Konuyla ilgili bir ayette şöyle buyrulur : " O, öğüt almak isteyen ve çok şükredici olmayı dileyen kimseler için geceyi ve gündüzü birbiri ardınca getirendir." ( Furkan suresi, 62. ayet.)

Evrendeki hiçbir, varlık insanın rakibi ve düşmanı değildir. Bu sebeple gerksiz yere onlara zarar vermek ve onların nesillerini yok etmek, dolaylı olarak insanın kendisine zarar vermesi anlamına gelmektedir. Evreni belli bir düzen ve ahenk içerisinde yaratan Allah, bu düzeni bozmamız konusunda bizi özellikle uyarır. Kur'an'da şöyle buyrulur : " Ölçüde haddi aşmayın. " ( Rahman suresi, 8. ayet.)
 
Üst