Dünya Su Günü Hakkında Bilgi

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Dünya Su günü ne zaman? Dünya su günü hakkında bilgi.

Su, her canlının en temel ihtiyacı olma ve başlıca ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile, devletlerin devamlılığı için de hayati bir kaynaktır. Sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürmesi ve hayatın devamlılığı büyük ölçüde temiz ve yeterli su arzına sahip olmaya bağlıdır. Nüfus ve ekonomik faaliyetler arttıkça birçok ülke hızla ya su sıkıntısı çeker duruma gelmekte, yahut ekonomik gelişmeleri kısıtlanmaktadır. Bu sebeple de su savaşları beklenmektedir.

Su insan ve diğer canlılar için çok önemlidir. Petrol, elektrik olmasa da yine yaşanır. Ama su yoksa, hayat biter. Vücudumuzdaki tüm metabolik olayların devamında, besleyici maddelerin gerekli yerlere ulaştırılmasında (Gıdalar, enerji maddeleri, kan ile taşınan oksijen) ve her gün atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasında su temel bir aracıdır.

Öte yandan Dünya nüfusunun artması, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şekli, egzoz ve baca gazları, tarım ilâç ve gübreleri, piller, ev ve sanayi atıkları su ile ilgili ciddi problemlerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Bununla ilgili gerçekler:

• Yaklaşık 1,1 milyar insan temiz içme veya kullanım suyundan yoksundur.
• Her yıl yaklaşık 5,5 milyon insan, temiz olmayan su ile ilgili hastalıklardan dolayı ölmektedir.
• 2025 yılında dünya nüfusunun üçte biri su sıkıntısı çekecektir.
• Yurdumuzda bulunan 3200 belediyenin yaklaşık 50 adedi kanalizasyon sularını arıtmaktadırlar. Başka bir deyişle, nüfusumuzun yaklaşık 50 milyonuna ait kanalizasyon suları doğrudan nehirlere, dolayısıyla göl ve denizlere akmaktadır.

Bunlar, su ile ilgili gerçeklerin sadece bir kısmı. Bu ve buna benzer konuların ciddi bir şekilde dünya gündemine gelmesiyle BM Genel Kurulu 1993 yılı Aralık ayında aldığı bir kararla, her yılın 22 Mart gününün "Dünya Su Günü" olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. 2012 Dünya su platformu 22 Martta İstanbul’da yapldı.

Suyun iyisini ve kalitelisini bulabilmek zordur. Klorlu ve kireçli şebeke suları, plastik kokan ambalajlı sular, insanları az su içmek tehlikesine düşürmektedir. Hiçbir meşrubat su yerine geçmemektedir. Şehir hayatında kaliteli su içmenin tek yolu, kendi suyumuzu kendimiz üretmektir. Bu konudaki en ileri teknoloji reverse osmosis sistemidir.
 
Üst