Cinler bizi görebilirler mi?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Soru
Hadislerde geçmektedir ki: 1. "Biz cinleri 'genellikle' görmediğimiz gibi, onlar da bizi genellikle görmezler." 2. "Sizin onlardan korktuğunuzdan daha fazla onlar sizden korkarlar." diyor okuduğum bir kitapta, ancak kaynak belirtilmemiş, acaba bu hadisler sahih midir?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;


1. Kur’an’da cinlerin insanları gördüğü, insanların ise cinleri görmeyeceği konusunda açık ifadeler vardır. Buna aykırı sahih bir hadisin olduğunu düşünemiyoruz. İlgili ayetin meali şöyledir: “Şüphesiz şeytan ve kabilesi(cinler), sizin kendilerini görmeyeceğiniz yerlerden sizi görürler”(Araf, 7/27).

Mücahit, ve Taberi gibi alimlerin belirttiğine göre, ayette yer alan “şeytanın kabilesi”nden maksat cinlerdir(bk. Taberî, ilgili ayetin tefsiri).

Fakat, vurgulanan husus, cinleri kendi hakikî şekillerinde görmeme olayıdır. Çünkü, cinler Allah’ın izniyle kılık değiştirip insan veya başka bir cisim şeklinde ortaya çıkabilir ve o şekilde görülebilir. Bu konuda Peygamberimiz(a:s.m)’in şeytanı gördüğüne dair rivayetler de vardır. Ve başka insanlar da onları bu hallerinde görmüşlerdir(bk. İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri).

2. Sorudaki ifadelere rastlayamadık. Fakat, Hz. Ömer’in üç defa bir cinnî ile güreşip onu yendiğine dair rivayetler vardır (bk. Mecmau’z-Zevaid, 9/ 70-71). Bu da insanların cinleri yenebilecek güce sahip olduğunu göstermektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
 

zeyd

KF Ailesinden
Özel Üye
SAĞOLUNDA BU KONULARI FAZLA İRDELEMEYİN DERİM ÇÜNKÜ BAŞINA BU OLAYLARLA ALAKLI YAŞANTILAR MÜŞAHADE ETTİMMDE KENDİ TANIDIKLARIMDAN YANİ
DEF EDENE KADAR GİDİLMEDİK KAPI KALMADI AMAN HOCAM SİZ SİZ OLUN O KAPIYI ARALAMAYIN
YANİ MERAK DA ETMEYİN
ESSELAMU ALEYKÜM
 
Üst