Çanakkale savaşı ile ilgili kısa yazı

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Çanakkale Savaşı ile ilgili kısa bilgiler, çanakkale savaşı ile ilgili yazılar.

1915 yılında meydana gelmiştir. Bu cehpe 1. dünya savaşı sırasında açılan bir cephedir. Burada osmanlı devleti itilaf devletlerine karşı hem kara hem de deniz savaşı vererek büyük zafer kazanmıştır. Nusret mayın gemisi bir gece denizin belli ve stratejik yerlerine mayın döşemiş ve dünyanın en gelişmiş donanmalarından olan ingiliz donanmaları bu mayınlara çarparak bertaraf olmuştur. Ayrıca Osmanlı devletindeki usta topçular karadan gemilere isabet oranları yüksek toplar atarak son darbeyi vurmuştur.

18 Mart 1915 tarihi savaşın en şiddetli anlarının meydana geldiği gündür. Bu savaşta dünyanın en gelişmiş donanmaları Çanakkale Boğazına gömülerek büyük bir zafer kazanılmış ve bu toprakların ilelebet işgal edilemeyeceği büyük ve iman dolu bir direniş ile gösterilmiştir.

Bu savaş 9 ay kadar karada sürmüştür. yine osmanlı orduları süngü çarpışmaları şeklinde geçen bu kara savaşlarında büyük direniş göstermiş ve gösterdiği iman gücüyle düşmanı püskürterek toprakların işgal edilmesini önlemiştir.

19 Mayıs 1915 tarihinde Osmanlı askerlerinin Anzak Cephesini yarmak amacıyla yaptığı taarruz ve 7 Ağustos 1915 tarihinde Avusturyalıların Boyun mevkiini olarak bilinen bölgeyi ele geçirmek için başlatmış olduğu taaruzlarda en çok yaşam kaybının olduğu savaşlar olmuştur.

Sonuç itibariyle itilaf devletleri hem kara hem de deniz savaşları sonucunda Çanakkale boğazlarını geçemeyeceğini anlayarak geri dönmüş ve zafer şerefli Osmanlı ordusunun olmuştur.
 
Üst