Çanakkale Savaşı Bilgiler

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Çanakkale Savaşı hakkında kısa ve öz Bilgiler ödevleriniz için yararlı olacaktır. Çanakkale savaşları ile ilgili bilgi kısaca.

Osmanlı devletinin birinci dünya savaşlarında savaştığı bir cephedir. Bu cephe Osmanlının en başarılı olduğu cephe olup en kanlı savaş burada yaşanmıştır. Hatta dünyanın en kanlı cephelerinden birisidir. Çanakkale Savaşı Bilgiler

Bu cephe İngiltere ve Fransanın Ekonomik bunalımda olan müttefikleri Rusya'ya yardım etmek amacıyla açılmıştır. Bu cepheyi kazanarak aleyhine giden savaşın yönünü lehlerine çevirmek istemişlerdir. Bu cepheyi kazanıp osmanlı devletini tamamen savaşın dışına çıkarmak istemişler ve boğazlar yoluyla da Rusya'ya yardım ulaştırmak istemişlerdir.

Dünyanın en teknolojik savaş gemileri 18 Mart 1815'te çanakkale boğazına saldırılar düzenlemişlerdir. Fakat Osmanlı ordusu deniz savaşlarında bu teknolojik gemilere büyük başarı ile karşı koymuş ve geri püskürtmüştür. İtilaf devletleri deniz yoluyla cepheyi kazanamayacaklarını anlamışlar ve karadan büyük bir taarruz hazırlıklarına başlamışlardır.

İlk taarruzları Conkbayırına oldu ve başarı ile Osmanlı kuvvetleri taarruzu geri püskürttü. İtilaf devletleri ikinci bir tarruza hazırlanmaya başladı. 6-7 Ağustos 1915'te tekrar taarruza geçtiler. İtilasf devletlerinin komutasında İngiliz General Harrington bulunmaktaydı. İkinci taarruzu da başarı ile püskürten Osmanlı kuvvetleribir kez daha itilaf devletlerini bozguna uğrattı. Bu zaferin ismi 1. Anafartalar zaferi olarak tarihe geçmiştir. Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgiler.

Bu zaferin ardından itilaf devletleri çeşitli bölgelerden sürekli taarruza geçse de başarılı olamadılar ve Anafartalar zaferini sırayla 17 Ağustosta Kireçtepe, 21 Ağustos’ta 2. Anafartalar zaferleri takip etti.

Çanakkale savaşında Osmanlı devleti büyük kayıplar verdi ve yaklaşık olarak 253 bin askerimiz şehit oldu. Bu askerlerin çoğu daha öğrenim çağında olan gençler ve subaylardan oluşmaktaydı.

İtilaf devletleri (İngiltere ve Fransa) Çanakkale boğazını geçemeyeceğini anlamasıyla sırayla 19/20 Aralık 1915'te Anafartalar ve Arıburnu'ndan 8-9 Ocak 1916'da Seddülbahir'den kesin olarak çekildiler.

Çanakkaleyi geçemeyen itilaf devletleri Rusya'ya yardım ulaştıramamış ve bunun sonucunda Rusya'da bolşevik ihtilalinin çıkmasına zemin hazırlamıştır. Daha sonra ise gelişmeler sonucunda Rusya savaştan çekilmesine neden olmuştur.

Çanakkale savaşı birinci dünya savaşının savaşın takriben 2 yıl uzamasına sebep olmuştur.

Not: Kunfeyekun.org tarafından yazılmış olup kaynak gösterilmeden başka yerlerde yayınlanamaz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst