Bebek Nasıl Yıkanır

asya_kurt

◄ كُن فَيَكُونُ ►
Özel Üye
Bebek Nasıl Yıkanır?

İlk haftalarda, bebeğinizi yıkamak sizi ve bebeğinizin karışık duygular hissetmesine neden olabilir.Bebeğiniz çıplak olmaktan hoşlanmayabilir ve siz de ufak tefek, kaygan bir bebeği tutmaktan endişe duyabilirsiniz. Bazı yeni anne babalar, bebek uyuduğu, aç olduğu ya da karnını yeni doyurduğu için, bebeklerine banyo yaptıracak zamın bile zar zor bulabilirler. Eğiliyorsanız ya da yere diz çöküp uzanmaya çalışıyorsanız beliniz için zor olmasına ve bebeği yeteri kadar kavrayamadığınızı düşünüyorsanız bebeğinizi en başından itibaren onu sizinle beraber banyoya alabilirsiniz. Ancak su sıcaklığının sizin için değil, onun için uygun olduğundan emin olun.


9579d1316091686-yeni_dogan-bebek.jpg


Elinize büyük yumuşak bir havlu alın. Bebeği banyoya koyun ve birazcık bebek şampuanı ekleyin.
Su sıcaklığını dirseğiniz ya da bir termometreyle ölçün. Banyo suyu ılık olmalıdır.


GEREKLİ MALZEMELER

Bebek şampuanı veya bebek vücut şampuanı
Bebek losyonu, bebek yağı
İki tane temiz havlu
Temiz bebek bezi ve giysiler
Kulak temizleme çubuğu, pamuk.


TAŞINABİLİR BİR BANYO KULLANMAK

1) Taşınabilir bir banyo, uygun olan her yerde bebeğinizi yıkama fırsatı verir.
Bebeği soyun ve bir elinizle başını, diğeriyle kalçalarını destekleyerek banyoya koyun. Bir elinizle onu tutarak, başı tümüyle ıslanıncaya kadar su dökün. Yeni doğmuş bir bebeğin saçını, vücudu havluya sarılıyken yıkayın, ardından vücudunu yıkamadan önce saçını kurulayın. Bu başındaki ısı kaybını engeller.)

2) Boş elinizle yavaşça göğsünü ve bedenini ıslatın ya da bir fanilayla yıkayın. Elinizle başını desteklemeyi sürdürürken sırtını yıkamak için öne doğru eğin ya da omuzları suya girecek biçimde aşağı kaydırın.

3) Yıkarken bebeğinizle konuşun ve gülümseyin.
Eğer yavaşça su sıçratırsanız, banyo sırasında ve vücuduna değen farklı şeyle eğlenecektir. Yüzüne su sıçratmayın. Kalçalarını ve bacaklarını yıkayın ve eğer mutlu görünüyorsa, bacaklarını çırpmasına izin verin. Sevmediyse banyo süresini kısa tutun.

4) Elinizi altına kaydırın ve yavaşça kaldırarak havluya sarın. İyice sarıp alın ve ona sarılın. Havluyu hafif hafif bastırarak kurulayın (sürterek değil). Kuruduğu zaman temiz bir bez üzerine yatırın ve giydirin.


BANYO GÜVENLİĞİ

Her zaman ilk önce banyoya soğuk su koyun ve ardından sıcak su ekleyin. Plastik küvetler sıcağı tutar ve su ılınsa bile sıcak olabilirler.

Bebeğinizi sürekli tutun. Tam olarak oturduğunda bile bir elinizi ona yakın tutun.


Çocuğu asla bir saniye bile banyoda yalnız bırakmayın. Telefon, kapı …vs çalarsa açmayın. Onu diğer çocuklar çevrede yokken ya da meşgul olduklarında yıkayın.


Bebek banyosunun oturağı varsa, düz bir zemine koyduğunuzdan emin olun. Kullanmadan önce sallanıp sallanmadığını deneyin.


Küvetin altında bir lastik minder ya da köpük yastık kaymayı azaltır.




KISMİ YIKAMA

Yeni doğmuş bebeğiniz her zaman banyoya gereksinim duymaz ( birkaç günde bir kez yıkanması yeterlidir.) Bu arada onu “kısmi yıkama” ile temiz tutabilirsiniz. Bu , bebeğinizi soymak ve yalnızca yüzü, elleri ve altının gereken yerlerini temizlemek anlamana gelir. Hiçbir zaman burnunun ya da kulaklarının içini temizlemeyin, çünkü sümüksü zarlar kendini temizler. Yalnızca görünen beyaz sıvı ya da sümüğü nemli bir pamukla silin. Yalnızca soğutulmuş kaynamış su ve pamuk kullanın (sabun cildini kurutur, pudra nefes güçlüklerine yol açar).


1) Pamuk parçasını soğutulmuş, kaynamış suya batırın ve bir gözünü burundan dışa doğru temizleyin. Diğer göz için, yeni bir pamuk parçasıyla yineleyin. Boyun üzerindeki ve kollar altındaki deri kıvrımlarını silin. Yumuşak bir kumaş ya da havluyla yavaşça kurutun.


2) Atletini geri giydirin, sonra ellerini yıkamak için ılık su kullanın. Bezini açın ve altını temizleyin. Baldırlarının üstündeki buruşukluklarına ayrıca özen gösterin. Ayak parmakları sıkı kıvrımlıysa, nazikçe o kıvrımları, ayaklarının altını temizlemek için açın. Yumuşak bir kumaşla ya da havluyla yavaşça kurutun. Onun bir süre bezsiz olarak durmasına izin verin, sonra onu giydirin.

(alıntı)
 
Üst