Baş Ağrısına Bitkisel Çözümler

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
ZEYTİN AĞACI ZAMKI: Zeytin ağacı püsünden günde 3-4 defa 0,50 gr içilir.

ZUFA OTU: 1 bardak kaynar su ya, 3 gr yaprak konur, 10 dk bekle tilir, günde 3 defa 1 bardak içilir.

ÇADIR UŞAĞI REÇİNESİ: Çadır uşağı reçinesinden günde 0,5-2 gr hap halinde kullanılır. Günde 1-2 gr bir miktar bal ve arpa suyu ile alınır.

BÜYÜK TEŞBİH AĞACI: Büyük teşbih ağacının çiçekleri koklanır.

YABANİ HARDAL TOHUMU: Yabani hardal tohumu kaynatılır, buharı teneffüs edilir. (Baştaki her türlü ağrıyı geçirir)

SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Su zambağı yağı gülyağı ve sirke ile karıştırılır, başa sürülür.

SÜRİNCAN (GÜZ ACI ÇİĞDEMİ): Güz acı çiğdemi çiçekleri koklanır.

ŞAHTERE OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

ZENCEFİL: 1 bardak kaynar su ya, yarım çay kaşığı toz zencefil konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

Toz zencefilden günde 3 defa yarım-bir çay kaşığı şekerle yenilir. Zencefil kökü kaynatılır, 3-4 bar dak içilir.

OĞULOTU: 1 bardak kaynar su ya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Bitki toz haline getirilir, günde 3-4 defa 1-4 gr içilir. Tohumu toz haline getirilir, gün de 3 defa 3 gr içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan yarım fincan içilir.

TAŞ ANASONU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, 1 günde birkaç defada tüketilir.

TIBBI KOKULU YONCA TOHUMU: Tohumlar kaynatılır, suyu gülsuyu ve sirke ile başa sürülür.

LAHANA: Lahana yaprakları hafif yumuşatılır, şakaklara konulur.

Lahana yaprakları ezilir, üzerine sirke damlatılır, bununla alın üzerine ve boyuna masaj yapılır.

LAVANTA YAĞI: Lavanta yağın dan günde 3-4 damla 1 kesme şekerle alınır.

1 bardak kaynar suya, 8-10 gr lavanta çiçeği konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir. (Asa bi baş ağrısında)

Lavanta yağından 5 damla avuç içine damlatılır, bununla alın üzerine ve boyuna masaj yapılır.

HABBÜLLEZIZ: Habbülleziz yumruları gıda olarak yenilir.

HEMAME: Hemame kaynatılır, suyu ile şakaklar ovulur.

HlND BAKLASI: Hind baklası yaprakları kaynatılır, suyundan 40-50 gr içilir.

Yapraklar toz haline getirilir, 4 gr içilir. Meyveleri gıda olarak yenilir.

LİMON OTU: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

SİNAMEKİ: Sinameki 50 gr, günlük 45 gr, damlasakızı 45 gr, şeker 50 gr toz haline getirilip karıştırılır, gece yatarken 8 gr içilir.

KARANFİL: Toz karanfil, enfiye ile karıştırılır, günde 3-4 defa buruna çekilir.

DEFNE TOHUMU: 20 adet def ne tohumu toz haline getirilir, 4 kaşık balla macun yapılır. Sabah aç karna gece yatarken 1 ceviz büyüklüğünde yenilir. Defne tohumu, defne yaprağı 1 miktar suda 20 dk kaynatılır, bu su ile kına hazırlanıp başa yakılır. Defne yağı ağrıyan başa sürülür. Defne tohumu toz haline getiri lir, günde 5 gr, balla yenilir.

SOĞAN: Soğan ezilir, üzerine 5-10 damla sirke damlatılır, lapa halinde alına sarılır.

KIL (KAOLEN) : Kil lapa haline getirilir, boyuna sarılır.

PATATES: Patates ince dilimler haline getirilir, üzerine tuz veya sirke konulup alına sarılır.

NANE: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, sabah-akşam birer bardak içilir.

ANASON: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr anason konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

KAHVE: Kahve pişirilir, buharı teneffüs edilir. Kahve kavrulup koklanır.

TERE TOHUMU: Tere tohumu toz haline getirilir, balla macun yapılır. Aç karna 10 gr yenilir.

KINA: Kına ile tuzsuz tereyağı eritilir, mayi haline getirilir, bu runa damlatılır (baştaki iltihabı ve cerahati giderir).

ACI BADEM YAĞI: Acı badem yağı baş ağrısını kesici olarak su veya meşrubat içerisinde alınır.

SEMİZOTU: Semizotu suyu çıkarılır, sirke ile yapılmış bal şerbeti ile karıştırılıp içilir.

ÇÖREKOTU: Çörekotu toz hali-(Terbiyeden-Yoksunum)-ne getirilir, lapa yapılır. Başa sarı lır.

BADEM YAĞI: Badem yağı sirke ile karıştırılır, eller bununla ovulursa baş ağrısını giderir.

YASEMİN: Yasemini koklamak balgamdan, yelden, sevdadan olan baş ağrılarını giderir. (Devamlı terleyen kimseler için zararlıdır) Baş ağrısı yapar.

BAK: Kabak sıkılır, suyu buruna çekilir.

MİNE ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, çay gibi içilir.

EĞİR OTU RUHU:. Eğir oturu hu ile yüz ve boyuna masaj yapılır.

YAVŞAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Taze bitki sıkılır, suyundan günde 40-60 gr içilir.

BİBERİYE: 30 gr, limon kabuğu, 20 gr biberiye, 30 gr oğulotu yap rağı karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr konur, 10 dk bekle tilir, günde 2-3 fincan içilir. 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, gün de 2-3 bardak içilir. Biberiye toz haline getirilir, gün de 3 defa 1-4 gr içilir. Biberiye yağı 3 damla şekerle alı nır.

IHLAMUR: 20 gr ıhlamur, 40 gr kedi otu kökü, 20 gr lavanta çiçeği, 20 gr oğulotu yaprağı karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 fincan içilir.

Ihlamur çiçeklerinden elde edilen ıhlamur ruhi ile başa masaj yapılır.

KARABAŞ OTU: 1 bardak kay nar suya, 5-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Karabaş otu toz haline getirilir, balla macun yapılıp yenilir.

ANASON: Anason yakılır, tütsüsü yapılır.

KANTARON: Kantaron kaynatılır, suyuna sirke ilave edilip başa sürülür.

PAPATYA: 1 bardak kaynar suya,

2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir. Papatya ya ğı başa sürülür.

NANE YAPRAĞI: Nane yaprakları ezilir. (Yelden ve soğuktan olan) baş ağrısında lapa halinde alına konulur.

HAVLUCAN TOZU: 1 bardak kaynar suya, yarım çay kaşığı havlıcan konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Havlucan tozundan günde 3 defa yarım çay kaşığı şekerle yenilir.

HAVLUCAN KÖKÜ: Havlucan kökü çay gibi kaynatılır, günde 2-
3 bardak içilir.

KEKİK YAĞI: Günde 2-3 damla kekikyağı şekerle alınır. 1 bardak kaynar suya, 2 gr kekik konur, 5 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. (Asabi baş ağrısın da).

ÇÖREKOTU: Çörekotu suya ıslatılır, sonra kurutulur, toz haline getirilir, enfiye gibi çekilir.

ÇÖREKOTU YAĞI: Çörekotu yağı soğuktan meydana gelen baş ağrılarında başa sürülür.

ÇÖREKOTU TOHUMU: Çöre kotu yakılır, dumanı ile tütsü ya pılır.

Çörekotu toz halinde getirilir, de vamlı koklanır.

SÖĞÜT YAPRAĞI, DAL KABU ĞU, KÖKÜ: 1 bardak suya, 10-20 gr ufalanmış kabuk, kök yaprak konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir. (Safradan ileri ge len baş ağrılarında)

ÜZERLİK TOHUMU: 300 gr to hum 5 kilo üzüm sırası ile 2 kilo kalıncaya kadar kaynatılır, bu su dan her gün 500 gr içilir ve 1 ay devam edilir.

1 bardak kaynar suya, 4-10 gr to hum veya ince kıyılmış kök ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2 bar dak içilir.

Tohumlar hafif kavrulur, toz ha line getirilir, günde 2 defa 5 gr içilir.

UDlHlNDİ: Udihindi toz haline getirilir, çok az miktarda buruna çekilir.

Udihindi toz haline getirilir, gün de 3 defa 1 çay kaşığı soğuk su ile içilir.

SARIMSAK: Bir miktar sarımsak ezilir, alın ve şakaklara konulur. YAVŞAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

Taze bitki sıkılır, suyundan 40-60 gr içilir.

HATMİ KÖKÜ-YAPRAĞI: 1 bardak suya, 20 gr kök konur, 5 dk kaynatılır, balla tatlandırılır, günde 1 bardak içilir. Yaprakları da aynı maksatla kullanılır.

AYVADANA: Ayvadana kaynatı lır, lapa halinde başa konulur ve ya suyu ile baş yıkanır.

ŞEFTALİ ÇEKİRDEĞİ YAĞI: Şeftali çekirdeği yağı şakaklara sürülür.

ALIÇ-YEMİŞEN: 1 bardak kay nar suya, 20 gr ezilmiş meyve ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak ve daha fazlası içilebilir. Taze meyveler sıkılır, elde edilen suyu şekerle tatlandırılıp içilir.

ANDIZ OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir.

Andız otu kökleri toz haline geti rilir, günde 2-10 gr içilir.

ADAM OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 2 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir. Kökler toz haline getirilir, günde 3 defa 0,20 gr içilir. Kökler kaynatılır, lapa haline ge tirilir, başa konulur. Kaynatılan suyundan buruna çekilir.

BAKLA TOHUMU: Bakla tohu mu dış kabuğu çıkartılır, 2'ye bö lünür, alına yapıştırılır.

GELİNCİK ÇİÇEĞİ: Taze gelin cik çiçekleri sıkılır, sirke ile karış tırılıp başa sürülür.

GÜL: Gül yaprakları selvi kozala-ğıyla kaynatılır, elde edilen su ba şa ve yüze sürülür. Kaynatılan bu sudan balla tatlan dırılıp içilir.

KAFUR: Kafur toz haline getiri lir, gül suyu ile karıştırılır, başa sürülür. (Hararetten olan ağrılar da).

10 kafur, 8-10 adet aspirin, kekik yağı içinde eritilir, başa boyuna masaj yapılır.

Kafur 10 gr aspirin 10 adet 100 gr ispirtoda eritilir, başa boyuna masaj yapılır.

Kafur 20 gr pelesenk yağı 100 gr, solucan yağı 50 gr, balık yağı 20 gr, çörekotu yağı 50 gr, defne yağı 50 gr ispirto 20 gr, saf zeytinyağı 65 gr birlikte karıştırılır, her türlü ağrıda kullanılır.

KARABİBER : Günde 0,05-2 gr karabiber, günde 3 çay kaşığı tar çınla içilir.

KATRAN KÖPÜĞÜ (ÇAM KATRANI): 5 gr katran köpüğü bir miktar mesteki sakızı ile içilir. Katran köpüğü yalnız sürüldü ğünde de faydalı olur. Günde 5 gr katran köpüğü bal şerbeti ile içilir.

KEDİ OTU KÖKÜ: Taze kedi otu kökü ezilir, lapa halinde alına konulur.

1 bardak kaynar suya, 4-12 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak yemeklerden önce soğuk olarak içilir.

YASEMİN ÇİÇEĞİ (ADİ YASE MİN): 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçek konur, 10 dk bekletilip içilir.

LİMON: 1 bardak suya, 1 limon sıkılır, içine bir miktar kahve karıştırılıp içilir.

MARUL: Taze marul yaprakla rından 3-5 adet yenilir. Marul salatası sirke ile yenilirse safradan meydana gelen baş ağrı sını keser.

Marul tohumu toz haline getiri lir, lapa yapılır, başa sarılır.

MENEKŞE: Baş ağrılarında menekşe koklanır.

MİNE ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, çay gibi içilir.

MİSK: Misk toz haline getirilir, safran ile karıştırılır, enfiye gibi buruna çekilir. (Soğuktan mey dana gelen baş ağrılarında). Misk enfiye şeklinde buruna çekilir.

NOHUT: Nohut haşlanarak yenilir.

ARDIÇ TOHUMU: Ardıç tohumları ezilir, sirke içerisinde bir müddet bekletilir, içerisine bir bez batırılıp alına sarılır. PAZI: Pazı haşlanıp süzülür, su yuna bir miktar gül yağı konur, bu su ile baş ovulur. (Müzmin ağrıda)

SEMİZOTU: Semizotu lapa hali ne getirilir, başa konulur.

SERVÎ KOZALAĞI: 1 bardak su ya, 10 gr kozalak konur, 20 dk kaynatılır, suyu gülsuyu ve balla karıştırılır, başa sürülür.

KiŞNİŞ: 1 bardak kaynar suya, 6 gr kişniş konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içilir. Kişniş toz halinde günde 3 defa 0,5-1 gr içilir.

ÇUHA ÇİÇEĞİ KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-6 gr ince kıyılmış kök ve ya çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

YARPUZ: 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr yarpuz konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

GÜMÜŞ DÜĞME: 1 bardak suya, 4-10 gr çiçek konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

TIBBI KESTERE: 1 bardak kay nar suya, 2 gr ufalanmış bitki konur, soğuyunca süzülür, günde 4 defa 1 kaşık içilir.


alıntı
 
Üst