B12 vitamini nedir ne işe yarar?

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
B12 vitamini nedir, B12 vitamini ne işe yarar kısaca açıklaması konumuz içerisinde. B12 vitamininin yararları nelerdir madde madde.

B12 vitamini Kobalamin olarak da adlandırılır. Suda eriyen bir vitamin olan B12 suda eriyen diğer vitaminlere göre tek farkı vücudun belirli dokularında depolanabilmesidir. Bu nedenle eğer B12 vitamini eksikliğiniz varsa bunun meydana çıkması yıllar alabilir.

Vitamin B12 daha çok hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. B12 vitamini protein, karbonhidrat ve yağların vücutta işlenebilmesi için gerekli bir vitamindir. Bu vitamin vücudun sinir hücrelerinin büyümesinde görev alır. Ayrıca hasar gören diğer hücrelerin onarılmasında da görev almaktadır. DNA sentezinde görevli olmakla birlikte sinir iletilerinin iletilmesinde kolaylıkl sağlar. B12 vitamini ince bağırsakta emilse de tam olarak emilebilmesi için mide tarafından gerekli bir salgıya da ihtiyaç duyar. Bu bileşikle birlikte B12 kimyasal olarak bağdaşarak karaciğerde depolanır.

B12 vitamini beyinse sinir iletimi düzenlediği için Alzheimer hastalığını önlemede yararlı olduğu düşünülür.

Doğumda meydana gelen sorunları önler, kalp ve damar tıkanıklığına karşı etkilidir. Folik asit, B6 ve B12 vitmaini beraberce kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklıklarını önlemede oynar. Kolesterolü indirmede faydası vardır. Çocuklarda meydana gelebilecek olan kısırlık, astım, depresyon v.b. gibi hastalıkların tedavisinde bu vitamin kullanılmaktadır.
 
Üst