Atomu bulan kişinin hayatı kısaca

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Atomu bulan kişinin hayatı kısaca yazar mısınız? Atomu kim buldu ve eserleri nelerdir ne gibi çalışmalar yapardı acil lazım cevaplarınızı bekliyorum.

Atomu bulan kişinin hayatı bulan bilim adamları, atomu bulan adam kim?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Atomu Leukippos ve Demokritos adı verilen iki bilm adamı ilk kez ortaya teori olarak atmıştır. bu iki düşünür cisimlerin bölünemeyen milyonlarca atomlardan meydana geldiğini söylemişler ve atomlar arasında da boşluk bulduğunu iddia etmişler.
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Aristoteles'in (M.Ö. 384-322) maddeye bakışı, kendinden önce yaşamış olan filozoflara olan tepkisini ifade eder. O, Empedocles'in düşüncesine katılmış ve her şeyin dört ana maddeden yapıldığını savunmuştur. Bu dört ana madde ateş, su, toprak ve havadır.

Bu dönemi izleyen çağlarda bu düşüncelere bir ilave yapılmadı, ilk kez 19. yüzyılda John Dalton kimyasal reaksiyonlarda maddenin tam sayılarla belirlenen oranlarda tepkimeye girdiğini gösterdi ve dolayısıyla, maddelerin atom denen sayılabilir ama bölünemez parçalardan oluştuğunu ifade etti. Buna ek olarak, atomların kütlelerini ortaya koyan bir tablo hazırladı.

J.J. Thomson 1897 yılında elektronu keşfetti. 1900'lü yılların başlarında Ernest Rutherfordproton adını verdi. günümüz atom modelinin temelini teşkil eden yapıyı ortaya koydu: atomun, kütlesinin büyük bir kısmını oluşturan bir çekirdek ve bu çekirdek etrafında dönen elektronlardan oluşmaktadır.

1932 yılında James Chadwick nötronu (adı, elektrik yükü 0 olduğundan, yani nötr olduğundan, nötron olmuştur.) buldu ve bu sayede 1935'te Nobel Fizik Ödülü'nü aldı. Daha sonra kuantum teorisi doğrultusunda Niels Bohr, Bohr atom modelini ortaya attı ve elektronların belli yörüngelerde bulunabildiğini ve bunun Planck sabiti ile ilgili olduğunu ifade etti. Bohr'un modelinin üzerinde, daha sonraki deneylerde bulunanlarla örtüşmesi için birçok ekleme ve çıkarma yapıldı. Bohr modelinin "yamalı bohça" lakabını alması bundan ileri modelini yapmştır.
 
U

uurcan

Ziyaretçi
Aristoteles'den sonra bu dönemi izleyen çağlarda bu düşüncelere bir ilave yapılmadı denilmiş. Demomritos ya da bazı kaynaklarda Demokritus (MÖ 460-370) atom teorisini ortaya atmıştır. Ayrıca atom bölünebilir, parçalanabilir. Bunlar da atomaltı parçacığı diye anlandırılır.
 
Üst