Asya haritası ülkeler

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Orta asya haritası ülkeler, asya kıtası siyasi haritası ve ülkeleri.

Bu konuda sizlere asya kıtası hakkında kısaca bilgiler verip hemen ardından resimlerle asya haritalarını sizlere ulaştıracağız.

Asya kıtası dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip kara parçasıdır. Dünya nüfusunun büyük çoğunluğu bu kıtada yaşar (5'de 3'ü). Nüfusu ile yaklaşık olarak 4.2 milyar kişidir. Dğnyanın en büyük kıtası olmasının yanında aynı zamanda ortalama yükseltisi en fazla olan kıta da asya kıtasıdır. Zaten en çok bilinen ve dünyanın en zirve noktaları olarak tanımlanan Himalaya Dağları da bu kıtadadır.

Kuzey - Güney genişliği: 84901 km'dir.
Doğu - Batı doğrultusunda : 8200 km'dir.

Asya haritası ülkeler

Asya kıtsının özel konumu özelliklerini söyleyecek olursak; doğusunda Kuzey Buz denizi bulunmaktadır. Amerika kıtasından ayıran ve çok derin olmayan bir deniz olan Berin Boğazı ile amerika'dan ayrılır. Doğu tarafından büyük okyanus mevcuttur.

Asya kıtası dünyanın enlerini barındırmaktadır. Örnek verecek olursak; dünyanın en büyük en uzun ve yükseltisi en fazla olan kıtasıdır. Aynı zamanda dünyanın en yüksek tepesi olan Everest tepesi (8 848 m) asyada bulunmaktadır. Asyada bulunan Hazar gölü yine dünyanın en büyük gölüdür. Yine en derin gölü de (Baykal Gölü) asyadadır. Deniz seviyesinden en alçak olan yer de buradadır. (Lut Gölü, göl yüzeyi -392 m).

Nüfusu çok fazladır ve dünyanın en çok nüfusuna sahip olan çin ve hindistan asya kıtasında yer almaktadır. Ayrıca bir çok dinin doğuş noktası da burası olmuştur.

Bu kısa ve değerli bilgilerden sonra asya kıtası haritasını sizlerle paylaşıyoruz. Resimler gayet nettir ve anlaşılmaktadır.

asya3.gif


asya1.jpg
 
Üst