Askalânî ne demektir?

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Askalânî:

(ö.i.) İsmi Ahmet b.Ali b. Muhammed (1372-1449) olup, künyesi Ebü'l Fadl'dır. Şihâb al-Din, Al-Kinanî el-Askalanî al Mişrî el-Kahiri olarak da bilinen Askalanî Şafiî mezhebine mensup meşhur fakih, müverrih ve hadis alimidir.
12 Şaban 773 (18 Şubat 1372)'te Kahire'de doğmuştur. Küçükken kaybettiği babası Nur-el-Din ders okutmaya ve fetva vermeye icazetli bir alim idi. El-Harrûbi'nin himayesinde büyüyen Askalanî, 9 yaşına geldiği zaman Kur'ân'ı hıfz etmişti. Uzun süre değerli alimlerden ilim tahsil eden Askalanî, Bulkinî, İbnül-Mulakin'den Hadis ve Fıkıh, Tanûhi'den Kur'ân, Muhib el-Din İbn Hişam'dan Arap lisan ve lugat ilimleri öğrendi. 793 (1390)'ten itibaren özellikle hadis tahsili ile meşgul olan ve bu uğurda Mısır, Suriye, Hicaz ve Yemen'e seyahatler yapan Askalanî, 10 sene hadis alimi Zeynel-Din el-Iraki'den Hadis okudu. 21 sene kadılık yapan, çeşitli camilerde tefsir, hadis, fıkıh okutan Askalanî, Darü'l-Adl müftülüğü, Baybarsiya müdür ve müfettişliği de yaptı. İbni Hacerü'l Askalanî 852 senesinde (Şubat 1449)'da vefat etti.
Eserleri: 1-El-İsâbe fi-Temyiz el-Sahabe. 2-Tahzib. 3-El-Kavl el-Muraddât. 4-Buluğ el-Meram. 5-Nuhbet-el-fikar. 6-Fethu'l-Bârî li Şerh-il Buhârî. 7-Lisânü'l-Mîzân. 8-Ta'cil-ül-menfaa.

K:Yeni Lûgat
 
Üst