Arş ne demektir?

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Arş:
Sakıf,serir,dam,taht,çatı,.Erîke.Bağ çardağı.
*Gölgelik.
*Kürsü, taht,yüce makam.En yüksek gök. Allah'ın kudret ve saltanatının tecelli yeri.(Arş kâinatı kaplar.Allah2ın kudreti ve ilmi de her şeyi kaplar.)
*Fevkiyet,ulviyyet.
*Arş-ı Alâ, Arş-ı Rahman,Arş-ı İlâhi, Arş-ı Yezdan, Felek-i Eflâk, Felek-i Atlâs, Felek-i Azâm gibi isimlerle Cenâb-ı Hakk'ın izzet ve saltanatından kinaye olarak söylenir. (O.S)

Arş Zahir, Bâtın, Evvel,Âhir isimlerinin halita ve karışığıdır. Bu halitada dahil olan ism-i Zahir itibarıyla, Arş,mülk, kevn melekût olur. İsm-i Bâtın itibarıyla, Arş, melekût, kevn mülk olur. Demek,Arşa ism-i Zahir nazarıyla bakılırsa, kendisi zarf, kevn de mazruf olur. İsm-i Bâtıngözüyle bakılırsa, kendisi mazruf, kevn zarf olur. Ve keza, ism-i Evvel itibarıyla, وَكَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَاۤءِ âyetinin işaret ettiği kevnin bidayetini içine alıyor. Ve ismi Âhir itibarıyla, سَقْفُ الْجَنَّةِ عَرْشُ الرَّحْمٰنِhadîs-i şerifinin ima ettiği kevnin nihayetini içine alıyor.Demek, Arş öyle bir halitadır ki, şu dört isimden aldığı hisselerle kevn ve vücudun sağını solunu, üstünü ve altını ihata etmiş olur. M.N.)

(....Cenâb-ı Hakk,mahlûkat-ı arziyeyi, rububiyeti noktasında, havayı emir ve iradesine bir nevi arş, ve nur unsurunu ilim ve hikmetine diğer bir arş, ve suyu ihsan ve rahmetine başka bir arş,ve toprağı hıfz ve ihyâsına bir çeşit arş yapmış; o arşlardan üçünü mahlûkat-ı arziyeüstünde gezdiriyor...Mek.)

K:Yeni lûgat



 
Üst