Arpacığın kendiliğinden iyileşmesi mümkün müdür

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
İnsanların büyük bir bölümü, kendi haline bırakıldığında, arpacığın kendi kendine geçeceğine inanır. Çünkü arpacık geçiren insanların önemli bir kısmı, bu hastalığı birkaç kez geçirmiş ama göz doktoruna gitmemiştir.


Kişi genellikle ilk arpacık çıkardığında, doktora gitmekte geç kaldığı zaman yavaş yavaş şikâyetlerin azaldığını ve arpacığın inmeye başladığını görür. Bu durumu hastalığın iyileştiği şeklinde yorumlar.


Oysa burada hastalık sadece kendini sınırlamaktadır. Fakat arpacığa yol açan faktör kapağın içindeki kıkırdak içinde yaşamaya devam eder.


Arpacığın aynı yerde çıkması gerekmez. Çünkü kapağın içindeki kıkırdakta yüzlerce bez vardır ve bu bezlerin her biri ayrı ayrı enfekte olabilir. Bu enfeksiyonu dengede tutmak için mutlaka ilaç tedavisi gerekir. Tedavi, hastalığın oluşma riskini alabildiğine azaltır.


Eğer arpacık kendi haline bırakılırsa, çevre dokulara yayılarak gözde şişmeye ve hatta göz dışı dokularda da enfeksiyona neden olabilir. Bunun sonucunda büyük enfeksiyon vakaları yaşanabilir.




Arpacık çıkınca evde yapılabilecekler nelerdir

Çoğu insan gözünde arpacık çıktığı zaman kendi kendine bir şeyler yapar. Ama en doğrusu hiçbir şey yapmamak ve doğrudan bir hekime başvurmaktır.


Burada yapılan işlemlerin zamanı önemlidir. Örneğin evde çay kompresi yapılabilir. Fakat çay kompresi yapıldığı zaman hastaların bir kısmında rahatlama görülürken, bir kısmında enfeksiyon artabilir.


Tedavinin bir aşamasında sıcak kompres önerilir ve bu arpacık tedavisinin bir parçasını oluşturur. Fakat bunun hangi zamanda yapılacağına ancak bir hekim tarafından karar verilebilir. Dolayısıyla hasta bu zamanlamayı bilmeden, herhangi bir zamanda sıcak kompres uygulamamalıdır.


Göze sarımsak koymak


Bunun dışında, göze iyi geldiği düşünülerek gözün üzerine sarımsak gibi şeyler koymak da gündeme gelebilmektedir. Fakat bunun tedavi edici bir etkisi yoktur. Tam tersine, gözde ayrıca bir enflamasyon yaratarak başka sorunlara yol açabilir.


Bazı kişiler, arpacığın bulunduğu yerdeki kirpiklerin koparılmasının tedavide etkisi olabileceğini düşünmektedir. Oysa bu tam tersi bir etkide bulunabilir. Çünkü çekilen kirpiğin bıraktığı boşluktan, enfeksiyon daha iç bölümlere yapılabilir. Dolayısıyla böyle bir işlemin kesinlikle yapılmaması gerekir.

hemensağlıkcom
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Eskiden büyüklerimiz bu durumda nazar için duâlar ve ayetler okurlardı. Gerçekten Allah'ın izniyle tabii, günlerce geçmeyen arpacıklar, çok kısa sürede şifa bulurdu. Genede sarımsağın ikiye bölünüp ( bıçak değdirilmeden ) iki parmak vasıtasıyla az sıkılarak suyunun hafifçe sürülmesinin faydalı olabileceğini düşünüyorum. Çünkü sarımsak doğal antibiyotiktir ve enfeksiyon da en çok antibiyotikle tedavi edilir. Kanımca...:hmm:
 

Benzer Konular

K
Cevaplar
2
Görüntüleme
23K
Kadin
K
Üst