Aristo ne demektir?

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Aristo: (M.Ö. 384-?
Yunan filozoflarından olup Eflatun'un talebesidir.Mantık,ahlâk,siyaset,iktisat ve felsefe kitapları vardır.Ruhun bakiliğine inanırdı.Tecrübeden ziyâde akla fazla kıymet verdiğinden çok yanılmıştır.



(Silsile-i felsefenin en mükemmel fertleri ve o silsilenin dâhileri olan Eflâtun veAristo, İbn-i Sina ve Fârâbî gibi adamlar, “İnsaniyetin gayetü’l-gayâtı teşebbüh-ü Bil-vâcib'dir, yani Vâcibü’l-Vücuda benzemektir” deyip firavunâne bir hüküm vermişler. Ve enaniyeti kamçılayıp şirk derelerinde serbest koşturarak, esbabperest,sanemperest, tabiatperest, nücumperest gibi çok envâ-ı şirk taifelerine meydan açmışlar. İnsaniyetin esasında münderiç olan acz ve zaaf, fakr ve ihtiyaç,naks ve kusur kapılarını kapayıp ubûdiyetin yolunu seddetmişler. Tabiata saplanıp, şirkten tamamen çıkamayıp, şükrün geniş kapısını bulamamışlar.Nübüvvet ise, gaye-i insaniyet ve vazife-i beşeriyet, ahlâk-ı İlâhiye ile ve secâyâ-yı hasene ile tahallûk etmekle beraber, aczini bilip kudret-i İlâhiyeye iltica, zaafınıgörüp kuvvet-i İlâhiyeye istinad,fakrını görüp rahmet-i İlâhiyeye itimad,ihtiyacını görüp gınâ-yı İlâhiyeden istimdad, kusurunu görüp aff-ı İlâhîye istiğfar, naksını görüp kemâl-i İlâhîye tesbihhân olmaktır diye, ubûdiyetkârâne hükmetmişler.
İşte, diyanete itaat etmeyen felsefenin böyle yolunu şaşırdığı içindir ki, ene kendi dizginini eline almış, dalâletin herbir nev’ine koşmuş. İşte şu vecihteki enenin başı üstünde bir şecere-i zakkum neşvünemâ bulup âlem-i insaniyetin yarısından fazlasını kaplamış. S.)

K:Yeni Lûgat
 
Üst