Ağaçların Önemi

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Allah’ın nimetleri sayılamayacak kadar çoktur. Bunlardan biri de ağaçlar ve yeşilliklerdir. Beşikten mezara kadar hayatımızın her anında ağaçtan yararlanırız. Beşiklerde, tabutlarda, okuduğumuz kitaplarımızda, evdeki eşyalarımızda birçok kullandığımız eşyalarda hammadde olarak ağaç kullanılır. Ağaç köküyle, gövdesiyle ve yaprağıyla bütün canlılara birçok faydalar sağlamaktadır. Bunların yanında yeşillik, gözlere estetik, gönüllere ise ferahlık verir. Bizlere oksijen kaynağı olurlar. Bu yüzden hatta cenneti tasvir ederken yeşillikler, rengârenk çiçekler, çağlayan sular, pınarlar, güzel ve hoş kokulu meyvelerden söz edilir.

Ağaçların her biri aynı toprakta olmalarına rağmen hepsi ayrı ayrı renkte ve güzelliktedirler. Kuran-ı Kerimde bu hadise şöyle ifade edilmektedir. “O (Allah) gökten su indirendir. İşte biz onunla her türlü bitkiyi çıkarıp onlardan yeşillik meydana getirir ve o yeşil bitkilerden üst üste binmiş taneler, üzüm bahçeleri, zeytin ve nar çıkarırız. Her biri birbirine benzer ve birbirinden farklı. Bunların meyvesine, bir meyve verdiği zaman bir de olgunlaştığı zaman bakın. Şüphesiz bunda inanan bir topluluk için ibretler vardır.”(En’am 99) Efendimiz(sav)’de bu konuda çok hassas davranmış ve belli bölgelerde ağaçlara dokunulmayacağını, canlıların öldürülmeyeceğini emretmiştir. Hatta bir Hadis-i Şeriflerinde “Kıyamet kopmaya başladığında birinizin elinde bir ağaç fidanı bulunsa, kıyamet kopmadan onu dikmeye gücü yeterse hemen diksin”( Ahmet b. Hanbel, 3/91) buyurmuşlardır.

Ülkemiz yeşillikler bakımından çok güzeldir bir durumda ama biz bu yeşilliğe sahip çıkmak çoğaltmak yerine ne yazık ki zarar vermekteyiz. Efendimiz(sav) başka bir Hadis-i Şeriflerinde “Bir Müslüman bir ağaç diker veya bir bitki ekerse, ondan kuş, insan veya hayvan yediğinde bu onun için sadaka olur” (Müslim) buyurmuşlardır. Bize düşen bu konuda Efendimiz(sav)’in sözüne itimat etmek ve etrafımızda ki kimseleri bu konuda bilinçlendirmektir. Bizler buralarda bir gölgelik bırakırsak inşAllah ötelerde de bizlere Rabbim gölgelikler nasip eder.

Hasbi
 
Üst