2011 yeterlilik sınavına hazırlık soruları Tecvid " TEST-23

Konusu 'İLAHİYAT DÖKÜMANLARI' forumundadır ve sultan_mehmet tarafından 10 Mart 2011 başlatılmıştır.

  1. sultan_mehmet

    sultan_mehmet © ◄ كُن فَيَكُونُ ► Yönetici Forum Administrator

    Sponsorlu Bağlantılar
    1: Cezm'li ب (be) harfinden sonra harekeli م (mim) harfi gelirse ne olur?

    a:)İdğamı Meal gunne
    b:)İzhar
    c:)İdğamı Mütecaniseyn
    d:)İdğamı Mütegaribeyn

    2: هـ‎‎ (He) Harfinin harekesi esre, he den önceki harfin harekeside üstün veya ötre olursa هـ‎‎ (he) harfi nasıl okunur?

    a:)Uzatılmadan okunur
    b:)Uzatılarak okunur
    c:)Her iki şekilde okunur
    d:)Hiç biri

    3:)Aşağıdaki secenekelerden hangisi İşmam'ın tarifi arasına girer?

    a:)İki kelime arasında az bir süre nefes almadan durarak okumak
    b:)Son harfin harekesini belli edecek şekilde okumak
    c:) Harekesi ötre olan harfin ötresini belli etmek için dudağı öne doğrıu büzerek okumak
    d:) Harekesi esre olan harfin ötresini belli etmek için dudağı öne doğru büzerek okumak

    4: Ârizi sükun nedir?

    a:)Durulduğunda ve geçildiğinde var olan sükundur
    b:)Durulduğunda ortaya çıkan geçildiğinde kaybolan sükundur
    c:)Durulduğunda ve geçildiğinde okunmayan sükundur
    d:)Hiçbiri

    5:)Cezmli ل (lam)dan sonra harekeli ر (ra) harfi gelirse ne olur?

    a:)İdğamı Meal gunne
    b:)İdğamı Bila gunne
    c:)İdğamı Şemsiyye
    d:)İdğamı Mütegaribeyn

    6:) Kur'an-ı Kerimde İmâle okunuşu Hangi sürede geçmektedir?

    a:)Hûd
    b:)Nuh
    c:)Lut
    d:)Ankebut

    7:)Muâneka Vakfı ne demektir?

    a:)Nefes yetmezse durulabilir
    b:)Mutlak durulması gereken yerdir
    c:)Durulabilir veya geçilebilir
    d:)Birinde durulursa diğerinde geçilmesi gereken vakıftır

    8:)Meddi Lin'in sükunu aşağıdakilerden hangisidir?

    a:)Sükunu Caiz
    b:)Sükunu Lâzım
    c:)Sükunu Ârız
    d:)Sükunu Vacip

    9:) Kat'ı hemze ile Vasıl hemzesi arasındaki fark nedir?

    a:)Her ikiside mutlaka okunması gerekir
    b:)Vasıl hemzesi mutlaka okunur Kat'ı hemzesi ise okunmaz
    c:)Her ikiside okunmaz
    d:)Kat'ı hemzesi mutlaka okunur, Vasıl hemzesi ise okunmaz

    10:)Kendisinden önceki durak işaretine uyan vakıf işareti hangisidir?

    a:) Cim ج
    b:) Sâd ص
    c:) Kef ك
    d:) Ze ز

    11:) Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde sekte olan süreler doğru olarak verilmiştir?

    a:) Yasin, Mutaffifin, Secde, Fussilet
    b:) Fussilet, kıyame,Yasin, Mücadele
    c:) Ankebut, Fussilet, Kehf, Ahzap
    d:)Yasin, Kıyame, Mutaffifin, Kehf

    12: Harekeler kaç tanedir ve nelerdir?
    a:)5, Üstün, Esre, Ötre, Cezim, Şedde
    b:)4, Üstün, Esre, Ötre, Cezim
    c:)3, Üstün, Esre, Ötre
    d:)6, Üstün, Esre, Ötre, Cezim, Şedde,Tenvin



    13:)Kur'an-ı Kerimde Teshil ile okuyuş Hangi sürede geçmektedir?

    a:)Nûh
    b:)Lût
    c:)Yusuf
    d:)Fussilet

    14:)Lâzımî sükun hükmü nedir?

    a:)Farz
    b:)Sünnet
    c:)Vacip
    d:)Caiz


    15:هـ ‎‎ (He) Harfinin harekesi ötre, هـ‎‎ (he)'den önceki harfin harekeside üstün veya ötre olursa هـ‎‎ (he) harfi nasıl okunur?

    a:)Uzaltılmadan okunur
    b:)Uzatılarak okunur
    c:)Her iki şekilde okunur
    d:)Hiç biri



    CEVAPLAR:

    1:)Cevap:C
    2:)Cevap:A
    3:)Cevap:C
    4:)Cevap:B
    5:)Cevap:D
    6:)Cevap:A
    7:)Cevap:D
    8:)Cevap:C
    9:)Cevap:D
    10:)Cevap:C
    11:)Cevap:D
    12:)Cevap:C
    13:)Cevap:D
    14:)Cevap:C
    15:)Cevap:B
    Sponsorlu Bağlantılar
  2. 2.cı soruyla 15.ci soru aynı ama cvp sıkları farklı hazırlayan arkadaslar bu yanlısı duzletırlerse cok memenun olurum allahaemanetolun
  3. meddi lin in sukunu arızda olabilir lazım da olabilir.lin e sebep olan sükün lazım sükün ise tül ve tavassut ile okumak caizdir.kasr ile okunmaz.Kuran ı Kerim de iki yerde vardır.Meryem suresini başında ki kaf ha ya ayın sad daki ayın lafzı.diğeride Şüra suresinin başında bulunan ayın lafzındadır.fakat lin e sebep olan sükün arızi ise tul tevassut kasr ile okumak mümkündür.vasıl yapılarak arızi sukun kalkarsa meddi linde ortadan kalkmış olur.dolayısıyla 8.soruda cevapta yanlışlık vardır.

Sayfayı Paylaş