17. Lema

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Abdesti ben sinekten öğrendim gibi bir ifadesi olmuş mu?
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Abdesti ben sinekten öğrendim gibi bir ifadesi olmuş mu?

Sual: Üstad "Ben bu seksen sene ömrümde, seksen bin zatlardan ders aldığım halde…" diyor. Hangi zatlardan ders almış acaba?

Cevap: Tarihçe-i hayatın baş taraflarında da ifade ve izah edildiği gibi, Bediüzzaman hazretleri, On iki, on üç yaşına kadar bazı alimlerin yanında bulunmuş, toplam tahsil hayatı da üç ay olması münasebetiyle, bu konuyu şu şekilde izah etmek gerek.

Kanaatimizce bunların hepsini doğrudan kendisinin muallimi durumunda anlamak yanlış olur. Ama bir insan her rastladığı şahıstan bir cihetle bir şeyler öğrenebilir. Hatta hayvanlardan bile ders alabilir.
Bu anlamda Üstad sinekten de ders aldığını söylüyor:
“Mehasiniyle mağrur olan nefsime dedim ki: -Sen bir şeye malik değilsin, nedir bu gururun? Dedi ki: Madem malik değilim. Ben de hizmetini görmem. Dedim ki: -Yahu bu sineğe bak! Gayet küçücük zarif elleriyle kanatlarını, gözlerini siler, süpürür, her işini görür. Sen de en azından onun kadar vücuduna hizmet etmelisin, diye ikna ettim. Takdis ederiz o Zatı ki, bu sineğe nezafeti, temizliği ilhamen öğretir, bana da üstad yapar. Ben de onun ile nefsimi ikna ve ilzam ederim.”

/kaynak
 
Üst