1.Kudsi Hadis

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
1.KUDSİ HADİS

Yüce Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır:

"Ey âdemoğlu!

Öleceğini kesinlikle bilen bir kimsenin, nasıl sevindiğine şaşarım!

Yine, hesaba çekileceğine kesin olarak inanan bir kimsenin nasıl mal topladığına, kabre gireceğini kesin olarak bilen bir kimsenin nasıl güldüğüne şaşarım!

Âhirete inancı olanın dünyada nasıl huzur bulduğuna, dünyanın geçiciliğini bilen birinin ona nasıl güvenip bel bağladığına şaşarım!

Yine dili ile âlim kalbi ile cahil olana, su ile bedenini yıkayıp temizleyen fakat kalbi temiz Olmayana insanların kusurları ile meşgul olduğu halde kendi kusurlarına hiç bakmayana şaşarım!

Yüce Allah'ın kendisini gördüğünü bildiği halde O'na isyan edene şaşarım!

Tek başına öleceğini, kabre gireceğini, hesap vereceğini bilen birinin beni bırakıpta nasıl insanlarla yakın dostluk kurduğuna şaşarım!

Hiç şüphesiz benden başka ilah yoktur ve Muhammed benim kulum ve resulumdur.


Kaynak
Tercüme: Feyzullah Demirkıran

Eser, büyük İslâm âlimi İmam Gazâlî'ye (rah) aittir.

İmam Gazâlî, bu eserde kırk KUDSİ hadisi bir araya getirerek güzel bir öğüt, uyarı ve ahlâk kitabı oluşturmuştur.

KUDSİ hadis, mânası yüce Allah'a, ifadesi Hz. Peygamber Efendimiz'e (s.a.v) ait olan mübarek sözlerdir. Kur'an'dan ve Peygamberimiz'e ait hadislerden ayrıdır. Peygamberimiz onları Kur'an vahyinden ayrı olarak Allah'tan alıp"; "Yüce Allah buyurdu ki" şeklinde, onun yüce Allah'a ait olduğunu belirten ifadelerle nakletmiştir.

İmam Gazâlî HZ, bu eserde, seçtiği KUDSİ hadisleri nakille yetinmiş, kendisinden hiçbir açıklama eklememiştir. Zaten bu hadisler, herkesin rahatça anlayacağı kadar açık olup içi ibret ve öğüt doludur.

Sorularla islamiyete sordum

SORU

Çok etkilenerek okudum kaynağı varmıdır biri bana bunlar uydurma dedi. Neredeyse heryerde "Eser, büyük İslâm âlimi İmam Gazâlî'ye (r.a) aittir. İmam Gazâlî, bu eserde kırk KUDSİ hadisi bir araya getirerek güzel bir öğüt, uyarı ve ahlâk kitabı oluşturmuştur."yazıyor fakat kaynağını bulamadım. Uydurabileceğini zannetmiyorum.

CEVAP

Değerli kardeşimiz;

İlgili eserdeki veya diğer eselerlerdeki rivayetler zayıf veya sahih olabilir.

Bu eserin İmam Gazali'ye ait olduğu kesin değildir. Çünkü bu eser, Süleymaniye Kütüphanesinde müellifleri bilinmeyen eserler içinde geçmektedir. (bk TDV İslam Ansiklopedisi, Gazzali md.)


Sorularla İslamiyet
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
40 Kudsi hadisde eklenmiştir.Ayrı ayrı eklemeye uğraştım çünkü hepsine ayrı ayrı düşünmek ve kıymet vermek gerek.Her dünyaya daldınızda bu hadisleri okumanızı tavsiye ederim.Çok etkiler hepsini aynı anda okursanız dünyayla ilişkiniz tamamen kesilir bana etkisi bu oldu.Fakat zamanla unutuyorsunuz tekrar tekrar okumakta fayda var.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Allah razı olsun kardeşim.
Dünyadan el etek çekmek (başkalarına karşı sorumlu olanlar için mümkün değil.)Zaten bizden istenen de o değil.Zira bizden esas beklenen ailemizi,dünyayı, gençliği,baharı, hayatı,eşimizi,çocuklarımızı vs. sadece Cenâb-ı Hakk'ın namına,(nefis hesabına değil) Kur'ân'ın emrettiği tarzda sevmekte hiç bir beis yoktur.
Sözler.32 söz. 3. mevkıf'te gayet güzel anlatılmış.İsteyenler oradan ayrıntılı okuyabilirler.
 

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Allah razı olsun öyle
ma'vera
kardeşim.

Cümlem biraz dar olmuş.

Dünya sevginiz gidiyor fakat tabi sonra yine dünya meşguliyetiyle geri geliyor.Dünyayı o anlık unuyorsunuz ahireti düşünüyorsunuz.Yüce Rabbimiz bizi bizden daha iyi bilir.
 
Üst