Konu içeriği: Hergün Bir Hadis-i Şerif Yazalım... Resulullah aleyhissalatu vesselam'ın azadlısı Sevban radıyallahu anh anlatıyor: "Gümüş ve altın (biriktirme) ile ilgili ayet (Tevbe 34) nazil olduğu zaman halk: "Öyleyse hangi
Resulullah aleyhissalatu vesselam'ın azadlısı Sevban radıyallahu anh anlatıyor:
"Gümüş ve altın (biriktirme) ile ilgili ayet (Tevbe 34) nazil olduğu zaman halk: "Öyleyse hangi malı biriktirmeliyiz?" diye birbirlerine sordular. Hz. Ömer: "Bunuben sorup size haber vereyim!" dedi ve hemen devesine atlayıp gitti. Ben de peşinden gittim. Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü hangi maldan edinelim?" diye sordu. Aleyhissalatu vesselam da: "Her biriniz
şükreden bir kalp
zikreden bir dil
ahiret işinize yardımcı olacak mü'mine bir kadın edinsin" buyurdular."
وعن أبى سعيد الخدري رضِىَ اللّهُ عنهُ قال: ]قال رسولُ اللّه #: خَصْلَتَانِ َ تَجْتَمِعاَنِ في مُؤْمِنٍ: الْبُخْلُ، وَسُوءُ الخُلْقِ[. أخرجه الترمذى .
2 )- Ebu Saîd el-Hudrî (Radıyallahu Anh) anlatıyor: "Resûlullah (Aleyhissalâtu Wesselâm) buyurdular ki:
"İki haslet vardır ki bir mü´minde asla beraber bulunmazlar: Cimrilik ve kötü ahlâk."
TirmizîBir: 41
(1963).H.
Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Allah’a hamdederek başlanmayan her önemli iş bereketsiz olur
Resulullah (sav) "ALLAH'tan hakkıyla haya edin!" buyurdular. Biz: "Ey ALLAH'ın Resulüelhamdülillah
biz ALLAH'tan haya ediyoruz" dedik. Ancak O
şu açıklamayı yaptı: "Söylemek istediğim bu (sizin anladığınız haya) değil. ALLAH'tan hakkıyla haya etmek
başı ve onun taşıdıklarını
batni ve onun ihtiva ettiklerini muhafaza etmen
ölümü ve toprakta çürümeyi hatırlamandır. Kim ahireti dilerse dünya hayatının zinetini terketmeli
ahireti bu hayata tercih etmelidir. Kim bu söylenenleri yerine getirirse
ALLAH'tan hakkıyla haya etmiş olur."(Tirmizi
Kıyamet 25)
Hasan-ül Basrî'nin (R.A.) bildirdigine göre Peygamber'imiz (S.A.S.) ölümü![]()
"Onun sikinti ve acisini anlatirken «onun yol açtigi aci üçyüz kiliç darbesininkine bedeldir". buyurdu.
Peygamber'imize (S.A.S.) bir gün ölüm acisi hakkinda sormuslarO da buyurmus ki:
"En kolay ölüm; yünlü kumasa batmis dikene benzer. Yünlü kumasa batmis dikenyaninda yün lifleri söküp almadan çikar mi?"
Yine Peygamber'imiz (S.A.S.) bir gün agir bir hastayi ziyaret ederken buyurur ki:
«— Ben bunun ne çektigini biliyorum. Tek tek bütün damarlari ayni anda ölüm sancisi içindedir.»
İMAM GAZALİ KÜLLİYATINDAN ALINTIDIR
Ensardan bir kadın olan Ümmü Ala binti Haris (r.a)'dan rivayet edilmiştir: Ümmü AlaRasulullah (s.a.s)'e biat eden kadınlardan idi. Ümmü ala demiştir ki:
«Hicrette muhacirler kura ile ensar arasında taksim edilmişti. Bizim ailenin kısmetine de Osman b. Maz'un düşmüştü. Biz Osman'ı evimize konukladık. Fakat Osman bir süre sonra ölümüne sebep olan bir hastalığa yakalandı. Ölünce yıkandı ve kendi elbisesi ile kefenlendi. Sonra Rasulullah (s.a.s) cenazeye geldi. Ben cenazeyi överek:
«Ey Eba Saib! Cenab-ı Hak sana rahmet etsin. Senin hakkında bildiğim ve bu cemaate bildirmek istediğim şudur ki: SenAllah (c.c)'nun ahiret hayatında rahmetine nail olmuş bir kişisin» dedim. Bunun üzerine Rasulullah:
«Allah (c.c)'nun bu ölüye ikram ve inayet buyurduğunu nereden biliyorsun?» şeklindeki sorusuna cevaben ben de:
«Ya Rasulallah! Babam anam sana feda olsun. Allah bu imanlıitaatkar kuluna ikram etmez de
ya kime ikram eder?» dedim. Bu defa da Rasulullah:
«Osman b. Maz'un ölmüştür. Ve Allah'a yemin ederim kiben de bu imanlı ölü için hayır ve saadet umarım. Yine Allah'a yemin ederim ki
ben Allah'ın bir rasulü iken bile bana ve size yarın Allah tarafından ne muamele edileceğini bilemem» buyurdu. Ümmü Ala demiştir ki:
«Vallahi bundan sonra benkimseyi övmeye cesaret edemedim.»
(Buhari-Müslim)
HADİSTEN İSTİFADE:
-Gerek Kur'an'da ve gerekse hadislerdebazı kimselerin cennetlik olduğu bildirilmiştir. Bunlar hakkında cennette olduklarına dair şehadet etmemiz gerekir. Fakat
mü'min de olsa sahih bir rivayet olmaksızın
bir kişinin cennetlik olduğunu söylememiz asla doğru olmaz. Ancak iyi bir insan olduğunu vurgular
iyi amellerini zikredebiliriz. Övgüde aşın gitmek hata olabileceği için
en hayırlı metod; gördüklerini duyduklarını söyleyip: «Allah en iyi bilir» demektir
insanlar zahiri durumuna
sözlerine ve amellerine göre mü'min veya kafir olarak isimlendirilir. Fakat onlar hakkında cennetliktir veya cehennemliktir denilmez. Allah ise insanları kalplerine göre mü'min veya kafir olarak isimlendirmiştir. Çünkü kalpleri ve gaybi sadece Allah bilir.
Kur'an'ı Kerim veya hadis-i şeriflerde cennetlik veya cehennemlik oldukları bildirilen kişilerin cennetlik veya cehennemlik olduklarına şehadet edilmesi gerekir. Bunun dışındaki kişiler hakkında cennetlik veya cehennemliktir denilmez. Sadece: «Bütün kafirler cehennemliktirbütün mü'minler cennetliktir» denir.
![]()
|