Konu içeriği: el-Muktedir el-Muktedir el-Muktedir tam bir kudret sahibi olup hiçbir konuda zerre kadar zorlanmayacak şekilde gücü yeten demektir. el-Muktedir kâdir olduğu fiili yaparak kudretini açığa
el-Muktedir
el-Muktedirtam bir kudret sahibi olup hiçbir konuda zerre kadar zorlanmayacak şekilde gücü yeten demektir.
el-Muktedirkâdir olduğu fiili yaparak kudretini açığa çıkaran
el-Kadîr ise mübâlağa ifade eder; hikmetin gereğine göre eksik veya fazla olmamak suretiyle istediğini yapan
kudreti tam olan
kudretine âcizlik bulaşmayandır.
Mütevekkil mü’min “tevekkeltü alâllah” diyerekdağlar misali omuzlarını çökerten tüm yüklerini
acılarını ve sıkıntılarını Kâdir-i Mutlak olan Yaradanın
Kudret eline emanet eder. Böylelikle dünya yolculuğunu rahat geçirirrahmetten ümit var olarak kabir âlemine göçer ve haşrı beklemeye koyulur dostlar.
Âl-i İmrân sûresi (3)29: “De ki
göğüslerinizdekini gizleseniz de
açığa vursanız da Allah onu bilir. Göklerde ne var
yerde ne varsa hepsini bilir. Hiç
şüphesiz Allahher şeye kâdirdir.”
Nisâ sûresi (4)149 “Bir hayrı açıklar yahut gizlerseniz yahut da bir kötülüğü bağışlarsanız
biliniz ki
Allah da çok bağışlayıcıdır
her şeye hakkıyla
kâdirdir.”
GörenO’dur
bilen
O! Her şeye gücü yeten O! O
öyle bir Padişahtır ki
kendisine gönlünü açıp sığınan kulunu
kimsenin eline bırakmaz. Allah’a tam bir
teslimiyetle inanankıyametin hak olduğunu bilen
tüm fiillerinden hesaba çekileceğini düşünen insan
o muhteşem huzurdaki buluşmaya büyük bir dikkatle
hazırlanır.
Rûm sûresi (30)50: “Şimdi bak Allah’ın rahmetinin eserlerine! Yeryüzünü ölümünden sonra nasıl diriltiyor? Şüphe yok ki O
mutlaka ölüleri diriltir. O
herşeye kâdirdir.”
Hûd sûresi (11)4: “Dönüşünüz yalnızca Allah’adır. O’nun da herşeye gücü yeter.”
Hayatımı yed-i kudretinde tutan Allah’ım; Sanayine senin muhteşem kelâmına sarılarak iltica ederek
A’lâ sûresi (87) ile (1-5) dua ediyorum: “Rabbinin yüce
adını tesbih et. Yaratıp düzene koyan O’dur. Takdir edip hidayeti gösteren O’dur. Otlağı çıkaransonra da onu karamsı bir sel köpüğü haline getiren
O’dur...”
Seni tanımaya çalışan bu kuluna güç ver Allah’ım! Zira kudretini bilebilmek için “güç” gerekiroysa ben çok âcizim. Kudretini anlayabilmek
nihâyetsiz bir
ilim ister. Oysa ben çok cahilim. Kudretini hissedebilmek kocaman bir yürek ister. Oysa ben kocaman bir “hiç”im! Beni acziyetimlecehaletimle ve hiçliğimle
kabul et Allah’ım! Allah’ım! Bulabildiğimbilebildiğim
öğrenebildiğim tek şey
yüreğimde olduğun ve bana yakın
çok yakın olduğun...
Allah’ım! Kudretine sığınıyoraczimle yalvarıyorum: “Beni bana bırakma. Beni kimselere bırakma Allah’ım. Sen Kudretli Hükümdar
ben ise sadece garip bir
kulunum! Beniaczimle kabul buyur
affet ve bağışla...” Âmîn.