Konu içeriği: Habib Baba Habib Baba 4.Murad devrinin gizli kimsenin bilmedigi Allah dostlarindandir. Yaslidir fakirdir gariptir. Fakat Rabbinin katinda da alemlere denk bir degerin sahibidir. Yasli Habib
Habib Baba4.Murad devrinin gizli
kimsenin bilmedigi Allah dostlarindandir. Yaslidir
fakirdir
gariptir. Fakat Rabbinin katinda da alemlere denk bir degerin sahibidir. Yasli Habib Baba
uzun bir kervan yolculugunun sonunda Istanbul’a gelmistir.Yolculugunun tozunu
yorgunlugunu atmak için bir hamama gider… Niyeti
söyle iyice bir keselenip
paklanmak… Bedenini de ruhuna denk kilmaktir.
Fakat hamamci Habib babayi içeri sokmak istemez.
‘Bugün’ der‘Sultan Murad’in vezirleri hamami kapattilar
disaridan müsteri alamiyoruz.’
Habib baba üzülür… Rica eder…
‘Kimseye varligimi belli etmemaceleyle yikanir çikarim’ der. Bu tozlu bedenle Rabbime ibadet ederken utaniyorum.
Hamamci ehl-i insaftir… Dayanamaz… Kabul eder… Hamamin en sonundaki odayi göstererek …
‘Baba su odada hizla yikanip çikparada istemem. Yeter ki vezirler
senin farkina varmasinlar.’
Habib baba sevinerek kendine gösterilen yere girer. Yikanmaya baslar… Ve bu arada hamamcinin karsisinda yeni bir müsteri belirir. Boyluposlu
genç
yakisikli biridir bu gelen. Onunda görünümü fakirdir… Ama sadece görünümü… Ikinci müsteri kilik degistirmis
4.Murad’dir. O gün vezirlerinin topluca hamam alemi yapacaklarindan haberdar olan padisah merak etmistir.
‘Hele bir bakalim’ demistir‘bizim vezirler
hamamda benden uzakta
kendi baslarina ne yaparlar
nasil eglenirler?’
Ve bu merak padisahitebdil-i kiyafet ettirerek
hamama getirmistir.
Az önce yasananlar bir kez daha tekrarlanir.. .
Hamamci vezirler der almak istemez… Padisah isene olursun der
bastirir ve padisah galip gelir… Habib babanin yikanmakta oldugu odayi göstererek
genç padisahin kulagina fisildar:
‘Su odada bir ihtiyar yikaniyor. Sende sar pestemali beline gir yanina… Beraber sessizce yikaninbir an evvel çikin… Ve ekler: ‘Aman ha! Vezirler varliginizi bilmesinler. ‘
Sonra 4.Murad da Habib babanin yanina süzülür. Beraber sessizce yikanmaya baslarlar. Bu aradahamamin büyük salonundan gelen tef
dümbelek
sarki
türkü sesleri ortaligi çinlatmaktadir. ..
Habib babanin gözügenç hamam arkadasinin sirtina takilir. Biraz kirlenmis gibi gelir ona… Allah hikmeti geregi dostuna
o yanindakinin tedbil-i kiyafet etmis padisah oldugunu ilham etmemistir…
Ve yanindakinigörüntüsüne uygun
kendi gibi fakir bir delikanli zanneden Habib baba yumusak bir sesle konusur:
‘Evladim’ der‘Sirtin fazlaca kirlenmis
müsade edersen bir keseleyivereyim. ‘
Padisah aldigi bu teklif karsisinda saskinlasir ve bü yük bir haz duyar… Haz duyarçünkü ömründe ilk defa biri ona
padisah oldugunu bilmeden
sirf bir insan olarak
karsilik beklemeksizin bir iyilik yapmayi teklif etmektedir.
Memnuniyetle Habib babanin önünde diz çökerken: ‘Buyur baba’ der‘ellerin dert görmesin’
Bu arada içerideki alemin sesleri hamami çinlatmaya devam etmektedir. Habib baba4.Murad’in sirtini bir güzel keseler… Fakat padisah kuru bir tesekkürle yetinmek istemez.. Ne de olsa insandir ve o da her insan gibi kendine yapilan iyiliklerin kölesidir.
‘Baba’ der‘gel bende senin sirtini keseliyeyim de ödesmis olalim.’
Habib babateklifin kimden geldiginden habersiz
tebessümle; ‘Olur evlad’ deyip
sultanin önünde diz çöker.
Bu aradaSultan Murad kese yaparken bir yandan da Habib babayi yoklar
agzini arar…
‘Baba’ der‘görüyormusun su dünyayi… Sultan Murad’a vezir olmak varmis… Bak adamlar içerde tef
dümbelek hamami inletiyorlar
sen ve ben ise burada iki hirsiz gibi…’
Habib baba Sultan Murad’in cümlesini tamamlamasina firsat bile birakmazkendi hükmünü söyler…
Sultan Murad’in Habib babadan duyduklariagzi açik birakip
keseyi elden düsürten cinstendir:
‘Be evladim’ derHabib baba
‘Sultan Murad dedigin kimdir? Sen asil Alemlerin Sultanina kendini sevdirmeye bak ki
O seni sevince sirtini Sultan Murad’a bile keselettirir. ..
(konuyu bir yerde okumuştumhoşuma gitti sizinle de paylaşmak istedim.
/alıntıdır )
Benimde hoşuma gitti sağolun.